S panem starostou v Getsemanské zahradě

Nebyli jsme v Jeruzalémě, nebyl pašijový týden. Bylo 10. května a ranní mráz. Na tři desítky členů MO SD v Mikulově se sešly s panem starostou Rostislavem Koštialem před radnicí, aby pokračovaly v již tradiční vycházce na Svatý kopeček.

Tentokrát nebylo cílem vystoupat křížovou cestou až k Božímu hrobu, ale navštívit Getsemanskou zahradu pod Olivetskou horou. My jsme šli po budování Panonského háje v této lokalitě. Byly vykáceny náletové dřeviny a šeříkové houští, což narazilo na nelibost některých občanů. Proto i naše řady byly trochu prořídlejší, prostě někteří se na „tu spoušť“ nechtějí ani podívat.

Celá akce prošla mnohostranným odborným posouzením a místo zahradnických úprav došlo k vytváření Panonského háje, čili k obnovování stepního rostlinstva na vápencových skalách. Od loňského roku se na tom podílejí i dvě naše členky, jejichž úkolem je každodenně odstraňovat plevel, aby neudusil všechny ty kostřavy, kavyly, stepní růže a další rostliny, které sem byly vysazeny. Šeříky mohou kvést kdekoli, ale naše lokalita je zcela ojedinělá.

Samozřejmě pan starosta vyprávěl i o mnohých jiných plánech k zatraktivnění našeho města, ale hlavní smysl vycházky byl splněn. Získat další obhájce tohoto momentálně poněkud nepopulárního záměru pro budoucnost.

Dobromila Vlčková, foto: Pavel Soviš

duchodce kopecek