Ozdravný pobyt v Teplicích nad Bečvou

Ve dnech 5. až 9. června absolvovali členové Svazu důchodců ozdravný pobyt v Teplicích nad Bečvou. Celou akci na výbornou zorganizovala – včetně doprovodného programu – paní Jitka Švecová, kterou jistě inspirovalo motto lázní: „Víra v léčbu je nová naděje“.

Cestou do lázní jsme si prohlédli vesnici Rymice, která patří k nejstarším obcím v Podhůří Hostýnských hor. Jsou zde zachovány ukázky lidové architektury, které vytvořily rezervaci lidových staveb.

Krátké zastavení u Zámku v Holešově a občerstvení nás nasměrovalo do cíle jízdy – lázní Teplice, které patří mezi špičková kardiorehabilitační centra, nyní jsou využívána i pacienty po operacích kloubů.

Mimo léčebných procedur jsme navštívili během pobytu Hranickou propast, která je od září 2016 nejhlubší na světě. Jiný den jsme se kochali ve Zbrašovských aragonitových jeskyních, které jsou jedinými zpřístupněnými jeskyně hydrotermálního původu v ČR.

Počasí nám přálo, a tak jsme často využívali lázeňský park, který navazuje na lázeňské lesy, účelně rozdělené sítí cest a chodníčků tak, aby každodenní vycházky v prostředí lesů a zeleně pomáhaly v ozdravném procesu. Nezbytně k vycházkám patřilo popíjení místní kyselky.

Týden rychle uběhl, na zpáteční cestě jsme se zastavili na Svatém Hostýně, který je nejnavštěvovanějším poutním místem v ČR. Láká k návštěvě baziliky Nanebevzetí Panny Marie, Jurkovičovy křížové cesty, Vodní kaple, monumentálního schodiště.

Ozdravný pobyt se velmi vydařil, všichni jsme odjížděli maximálně spokojení a odpočatí.

Chtěla bych za všechny účastníky zájezdu poděkovat městu Mikulov za finanční příspěvek a především velký dík paní Jitce Švecové, která vše zorganizovala, připravila a zabezpečila. Ještě dlouho budeme vzpomínat. Jituš, bylo to skvělé !!

Za účastníky ozdravného pobytu Květoslava Budínová

duchodci02