Festival Sýr 2017 se blíží

Ve dnech 23. a 24. září 2017 proběhne v Mikulově již pátý ročník úspěšného festivalu tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska a Národní sýrařské soutěže malých a regionálních výrobců sýrů.

Jak uvedl pořadatel festivalu Martin Hrabec, sýrová tržnice na mikulovském Náměstí by měla letos nabídnout kravské, kozí i ovčí sýry zhruba od pětadvaceti malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska, a kromě toho i tradiční uzeniny z vepřů plemene mangalica, marmelády, tradiční pečivo a další místní dobroty.

Součástí tržnice bude opět vinařská zóna, ve které budou moci návštěvníci ochutnat skvělá vína od místních i přespolních vinařů.

Chybět nebudou ani zpívající tetičky z Ježova a jejich tradiční stloukání másla, předení ovčí vlny a tkaní, dětský program, sýrařské dílny, semináře a tematické přednášky pro zájemce, včetně pečení chleba v hliněné peci.

V sobotu proběhnou na pódiu kuchařské vstupy, kde šéfkuchař brněnského studia Kuliner předvede použití některých vystavovaných sýrů v kuchyni. O dobrou náladu se v sobotu postará i cimbálová muzika.

„V sobotu dopoledne bude také probíhat Národní soutěž malých sýrařů Čech, Moravy a Slovenska,“ doplnil Martin Hrabec. Soutěž je již tradičně řízená Svazem faremních zpracovatelů a VOŠ potravinářskou a SPŠ mlékárenskou v Kroměříži. Přihlášené vzorky sýrů bude hodnotit komise složená z odborníků z oblasti mlékárenství, sýrařství i gastronomie. Diplomy letos předá ministr zemědělství Ing. Marian Jurečka, pod jehož záštitou akce probíhá. Finančně festival podporuje Ministerstvo zemědělství ČR, město Mikulov a Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio.

Informace o festivalu i soutěži se budou postupně objevovat na FB stránce https://www.facebook.com/festivalsyr.

js

17861808 1307323706017632 9153894222471764451 n