Pálavský gulášfest a košt prvních mladých vín
Už se to opět blíží! Pálavský gulášfest v areálu hotelu Zámeček, který tradičně přiláká tisíce jedlíků i milovníků vína. Loňský ročník trhal rekordy, do Mikulova na tuto ozimní akci přijelo na tři tisíce lidí.
Letos se bude festival gulášů konat v sobotu 21. října od 10 hodin.
„Těšíme se na všechny soutěžní týmy, které přijdou vařit ty nejlepší kotlíkové guláše. A taky samozřejmě na návštěvníky. Je to zrovna volební sobota a my budeme mít připravený i volební guláš pro všechny, kteří přijdou přímo od volebních uren,“ zve Josef Ševčík, organizátor Pálavského gulášfestu.
Do Mikulova se každý rok sjíždí týmy nejenom z Česka, ale i ze Slovenska Polska, Rakouska i Maďarska a v loňském roce se uvařilo přes deset tisíc porcí gulášů všeho druhu.
„Kromě klasického vídeňského, hovězího a vepřového guláše týmy vaří i guláše ze zvěřiny, segedínský, zabíjačkový. Meze se nikomu nekladou. Tak sestavte tým ve stylovém oblečení a přijeďte do Mikulova vyhrát Řád zlaté vařečky,“ zve Josef Ševčík týmy.
Novinkou letošního ročníku bude stánek mikulovské firmy Frigonova, která zpracovává především mořské ryby. „Očekáváme tedy také rybí polévku či rybí perkelt. Určitě bude i něco pro vegetariány, jako je fazolovosojový guláš se žampiony a podobně,“ doplňuje organizátor.
Tradičně nebude chybět košt prvních mladých vín „Moravské božolé“, hrát bude cimbálová muzika Eliška, prodávat se budou také sýry, klobásy, koláčky či čaje…
Během dne bude probíhat také soutěžní klání o největšího jedlíka gulášového festivalu. V odpoledních hodinách pak proběhne „Soutěž v gůlání bečky“ (styl popelář) na čas.
Bližší instrukce pro týmy k vaření guláše naleznete na webových stránkách hotelu Zámeček Mikulov. Čtěte více: www.zamecekmikulov.cz.
js