Chirurgové v Mikulově podesáté

Ve dnech 8.–10. října se uskutečnilo v Mikulově jubilejní mezinárodní sympozium X. Podlahovy chirurgické dny.

Záštitu nad touto významnou akcí převzali: ministr zdravotnictví ČR Ing. JUDr. Miloslav Ludvík, hejtman Jihomoravského kraje JUDr. B. Šimek, rektor Masarykovy univerzity docent Mikuláš Bek, děkan Lékařské fakulty MU profesor Jiří Mayer, ředitel FN U Sv. Anny v Brně MUDr. M. Pavlík, starosta města Mikulova R. Koštial, generální ředitel BVV Ing. Jiří Kuliš, ředitel Víno Mikulov Ing F. Drahonský, předseda České chirurgické společnosti profesor Z. Kala a další.

Hlavními tématy chirurgického sympozia byly aktuální problémy v různých oblastech chirurgie. Plánován je rovněž program sesterské sekce. Nedílnou součástí kongresu byl i XI. ročník interaktivního sympozia Hojení ran. Významné a zajímavé bylo i lunch-sympozium generálního partnera sympozia, jehož program byl věnován novinkám a virtuální chirurgii. Prestiž odborné akce obvykle určují zahraniční účastníci. Měli jsme obrovskou čest a současně radost přivítat v Mikulově slavného profesora Uga Pastorina z Národního onkologického ústavu v Miláně, který je guru hrudní chirurgie. Pan profesor byl z Mikulova i Lednicko-valtického areálu nadšen a rovněž z gourmetských zážitků v restauraci Aquarium. Vědecký program doplnila i schůze výboru České chirurgické společnosti, schůze Specializované oborové rady pro chirurgii (zástupci lékařských fakult), schůze výboru sekce hrudní chirurgie. Sympozium se uskutečnilo tradičně v hotelu Galant. Přítomno bylo celkem 240 účastníků.   

Stalo se milou tradicí, že při slavnostním večeru sympozia, který se konal v prostorách zámeckého sálu, předávají Petřivalského ceny za rozvoj chirurgie. Petřivalského cena představuje ruce vytvořené na motivy francouzského sochaře Augusta Rodina. Naši skulpturu vytvořila akad. sochařka Hana Kňávová. Letošními laureáty ceny se stali: docent František Vyhnánek a profesor Zdeněk Krška. Slavnostního zahájení se zúčastnil i pan starosta města Mikulova.

Letošní sympozium je pokračováním úspěšné spolupráce I. chirurgické kliniky LF MU a FN USA v Brně s chirurgickou klinikou Ostravské fakultní nemocnice od roku 2015. Jelikož se naše odborné akce každoročně střídají, bude se sympozium v Mikulově opět konat až v roce 2019. Věřím, že se naše sympozium a zejména Mikulov moc líbil a že se za námi budou do Mikulova chirurgové vždy rádi vracet.

           

Prof. MUDr. Ivan Čapov, CSc.

chirurgové

zleva: prof. Pafko, prof. Pastorino, prof. Čapov