Místní organizace svazu důchodců

Co vše jsme absolvovali v říjnu

Požádali jsme etnologa z našeho regionálního muzea o prezentaci na téma Židovství v současném světě. Bylo to velmi zajímavé z pohledu historického, rozdělení na sefardy a aškenázy, dozvěděli jsme se i o reformách (např. zrušení ženských galerií a zavedení varhan v synagogách) v některých komunitách a hlavně o ortodoxních východních chasidech, jejichž byl Mikulov nejzápadnějším sídlem. Každoročně jich přijíždějí desítky z Ameriky, aby se poklonily na hřbitově svým předkům, mikulovským rabínům, a vyžádaly si jejich přízeň.

Navštívili jsme na výletech nebo zájezdech několik „konkurenčních“ měst (např. Třebíč, Brno, Podivín) a právě v uplynulých dnech jednak židovskou čtvrť v Boskovicích, jednak následně Löw-Beerovu vilu ve Svitávce. Perlička z Boskovic: tamní rodačka z chudé židovské rodiny byla druhou ženou Jiřího Dimitrova a pozdější první dámou Bulharska. Také jsme si zašli na zámek, který je majetkem rodiny Mensdorff-Pouilly, spjaté s našimi Dietrichsteiny.

Předchozí akcí byl výlet do Kurdějova, tentokrát nešlo o vzdělávání v židovské kultuře, ale o návštěvu rozkvétající, dříve velmi zanedbané obce na okraji našeho regionu. Mají zde jedinou památku – opevněný kostel s podzemím, a to je tak vše. Ovšem je tu mnoho novostaveb a čilý podnikatelský ruch v hotelnictví.

V druhé polovině října se konala jedna beseda za druhou, žádná v našich prostorách a všechny tradiční. Nejprve jsme v ECM na Purkyňově ulici pokračovali v projektu „Světová náboženství“ přednáškou Ctirada Hrubého o historickém pohledu na křesťanství. Následná beseda nám pomohla uspořádat naše chaotické znalosti i neznalosti, což ve své době neučinila škola.

Také pan ředitel Svoboda v SOA svou prezentací o Marii Terezii (k 100. výročí jejího narození) dokázal tuto sice populární osobnost zasadit do kontextu všech těch válek, antagonismů, reforem, politických taktik a intrik ukázat v pravém světle, včetně toho, že ač byla korunovanou českou královnou, neměla Čechy v oblibě. Na nás, ženy, silně zapůsobilo, jak se ve svých 23 letech, sice vzdělaná, ale k vládnutí zcela nevychovaná, dokázala rychle naučit vladařským povinnostem a jak je úspěšně zvládala po celý život přes svá tak častá těhotenství.

Hned další den jsme v „tanečním“ sále MěÚ měli besedu o ochraně spotřebitelů a bezpečnosti (mnohdy důvěřivých) důchodců, kterou pořádá pravidelně SOS Moravskoslezského kraje ve spolupráci s městskou policií. Malá účast po maxinávštěvě v archivu byla dána kumulací termínů, ale dostali jsme spoustu materiálů a hlavně informaci, že od 23. 11. pravidelně jednou za měsíc bude na MěÚ Břeclav fungovat poradna pro náš region, kam se budou moci obrátit o radu všichni zasažení řáděním „šmejdů“. Pozor: změnili taktiku, žádné předváděcí akce s návštěvou památek nebo zábav, ale telefonáty, e-maily apod.

Dobromila Vlčková

 

duchodci01

 

seniori02