Mikulovské kolejní kabinety pomocných věd historických

Ve dnech 18. a 19. října 2017 se v Purkyňově sále GSS Mikulov uskutečnil již druhý ročník konference Mikulovské kolejní kabinety pomocných věd historických.

Jednání, které bylo letos věnováno zakladateli české numismatiky Mikuláši Audaktu Voigtovi, se spolu s našimi badateli zúčastnili i odborníci z Polska a Španělska. Z organizačních důvodů nebyla konference určena širší veřejnosti. Pedagogové a studenti školy ale pozvání dostali, což hlavně studenti velmi ocenili a také využili. „Tím dochází k naprosto unikátní symbióze vědy a střední školy,“ říká zakladatel konference PhDr. Karel Maráz, PhD.  

Byl to právě on, kdo s nápadem uspořádat v Mikulově odbornou konferenci přišel a coby absolvent mikulovského gymnázia byl velmi rád, že se škola (GSS Mikulov) stala spolupořadatelem. „Celý podnik je privátní, financují jej ze soukromých zdrojů a koná se vždy v letech končící číslovkou 1, 2, 3, 7, a 8, tedy 5x za 10 let tak, že v uvedené roky je navázán na místní piaristy,“ vysvětluje hlavní organizátor konference.

Propojení vědeckého bádání a výuky, možnosti nahlédnout do odborné praxe a seznámit se s novinkami v různých vědních oborech přímo na střední škole jsou pro studenty ojedinělé a tím je projekt MKK PVH jedinečný. „Jsme rádi, že se tak děje právě na naší škole a už se těšíme na další ročník kolejních kabinetů,“ říkají zástupci mikulovského gymnázia.

Hned úvodní příspěvek letošního ročníku v podání Karla Maráze byl věnován studentům piaristického gymnázia a zemím, ze kterých do roku 1718 přicházeli do Mikulova studovat. „Byl to příspěvek nejen k dějinám školství, ale také ke genealogii, historické demografii a topografii. A moc nás potěšil zájem nejen pedagogů, ale i značný zájem studentů GSS Mikulov,“ říká organizátor konference. Studenty zaujala i vystoupení věnovaná Janu Husovi a genetické genealogii, stejně jako prohlídka pečetí ze soukromé sbírky pana L. Kratochvíla.

js

Velikonoce 054