Na Farmě Pálava otevřeli největší kvevri nádobu u nás, ale také novou cyklostezku

Na Farmě Pálava na Mušlově se koncem dubna otevírala nejenom největší unikátní hliněná nádoba na víno kvevri, ale také nová cyklostezka.

„Slavnostně jsme otevřeli nádobu o objemu 1 150 litrů, ve které se nám krásně vyrobilo Chardonnay,“ říká k českému unikátu Tomáš Vican z Vican rodinného vinařství, které patří k zakládajícím členům Kvevri klubu. „Jedná se o naši největší nádobu kvevri, kterou máme pro ukázku na Farmě Pálava, uprostřed našich vinohradů, v místě, kde vyrábíme sýry a kde provozujeme stylové degustační zařízení, v Mušlově u Mikulova,“ pokračuje Tomáš Vican s odkazem k místu, kde se v největší kvevri nádobě u nás víno nejenom vyrábí, ale kde slouží i k názorné ukázce návštěvníkům.

Na Farmu Pálava vás nově zavede i cyklostezka, která byla během „Kvevri day“ slavnostně otevřena. „Dlouhá léta jsme pracovali na zařazení Mikulova do různých sítí cyklostezek, i mezinárodních, ale chyběly nám vnitřní okruhy. Nová stezka z Mikulova směrem na Mušlov spojí sever města s východem a jihem a v návaznosti na stezku ze Sedlece nabídne příjemný sedmi až desetikilometrový okruh,“ říká starosta města Mikulova Rostislav Koštial a pokračuje: „Lidem se díky nové cyklostezce naskytne zajímavý pohled na severní stranu Svatého kopečku, při projížďce minou dva lomy, z nichž jeden je přírodní památkou, a projedou kolem mikulovských vinic. “

Členové Kvevri klubu vyrábějí vína z odrůd u nás běžně pěstovaných, bílých i modrých, při využití tradiční tisíce let staré gruzínské metody fermentace a zrání v unikátních hliněných nádobách zakopaných v zemi. „Je to návrat k absolutním vinařským kořenům, to mne fascinovalo,“ vysvětluje Tomáš Vican, proč se pustil do výroby vín metodou, při níž se do procesu po umletí hroznů vůbec nevstupuje a víno se de facto udělá samo.

Jitka Sobotková

kvevri