Mikulov Gourmet festival zavzpomíná na Leopolda Ignáce z Ditrichštejna
Již po deváté se bude první červnový víkend (1.–3. 6.) konat Mikulov Gourmet festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichštejnů a letos organizátoři čerpají z období Leopolda Ignáce Josefa knížete z Ditrichštejna, pátého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna a nejvyššího štolbu císaře Josefa I.
Leopold Ignác z Ditrichštejna (18. 8. 1660 – 13. 7. 1708) byl nejstarší syn Ferdinanda z Ditrichštejna (1636–1698), rodového majetku se ujal po smrti otce a spravoval jej pouze deset let.q
V mládí studoval na jezuitské koleji v Praze a na univerzitě v Lovani, v letech 1679–1685 podnikl spolu se svým bratrem Walterem Xaverem kavalírskou cestu po Anglii, Belgii, Francii a Itálii. Zde žil divokým a nákladným životem, jeho poklesky jej mohly dokonce stát dvorskou kariéru. O jeho pobytu v Paříži se vyprávělo ještě po letech.
„Při přípravě menu jsme vycházeli právě z jeho kavalírské cesty a inspiraci jsme hledali v kuchyni italské a francouzské z konce 17. a počátku 18. století, tedy z doby vlády Ludvíka XIV.,“ řekl k myšlence letošního ročníku prezident festivalu Petr Marcinčák.
Do Mikulova opět přijedou kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Festivalová menu se budou podávat v restauracích Hotelu Marcinčák, hotelu Maroli, Hotelu Volarik, v restaurantu ve Vinařství Mikulov, Restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg, restaurantu hotelu Galant, restaurantu v sala terreně na zámku.
Pokrmy v jednotlivých restauracích budou snoubeny s víny vinařství Víno Marcinčák a Vinařství Volařík Mikulov.
Více informací informací a rezervace na www.mgfest.cz.
Jitka Sobotková, foto: archiv www.mgfest.cz