Víkend otevřených zahrad v Mikulově

Během druhého červnového víkendu proběhne v České republice již osmý ročník Víkendu otevřených zahrad. Součástí akce bývají komentované prohlídky a kulturní program, díky kterému zahrady ožívají hudbou, divadlem a dětským smíchem. V loňském roce otevřelo své brány přes dvě stě zahrad a parků v rámci celé České republiky. Projekt nabírá na ohlasu v celé Evropě a stává se jedním z hlavních článků šíření osvěty o klenotech zahradního umění.

Zámecká zahrada v Mikulově nabídne návštěvníkům v rámci této akce následující program:

So 9. 6.

  • 11 hod., 13 hod. a 15 hod. – komentované prohlídky zahradou – sraz u pokladen
  • 14 hod. a 15.30 hod. – komentované ukázky vazby barokních kytic pod vedením předního českého floristy Slávka Rabušice – oranžerie barokní zahrady (v případě nepřízně počasí v Nástupním sále)
  • 19 hod. – Novodobá předpremiéra dvou barokních skladeb v provedení Ensemble Damian – Nástupní sál zámku

Ne 10. 6.

  • 11 hod., 13 hod. a 15 hod. – komentované prohlídky zahradou – sraz u pokladen

Na dolním nádvoří, v barokní a botanické zahradě vás budou čekat vinaři s bohatou nabídkou místních vín. Návštěvníci si mohou zapůjčit tradiční francouzskou hru pétanque (k vyzvednutí ve vinném sklepě barokní zahrady). V průběhu celého víkendu se zahradami bude prolínat program 58. Zlín Film Festivalu.

 

Vstupy na komentované prohlídky, ukázky vazeb kytic i barokní představení budou zdarma.

Ensemble Damian se věnuje převážně scénickému provádění barokních i soudobých oper. Cílem není historická rekonstrukce, ale živý a současný tvar, který je dobře srozumitelný širokému spektru diváků. V řadě projektů soubor kombinuje historické, moderní a netradiční nástroje. Soubor působí při Katedře hudební výchovy UP Olomouc. Ensemble v Mikulově předvede dvě krátké barokní skladby (serenády) autora F. A. Míči: Belleza e Decoro (1729), Nel giorno natalizio (1732). Serenády jsou určeny k oslavě jmenin hraběnky Marie Antonie a narozenin hraběte Adama Questenbergových. Skladby budou provedeny podle autografních partitur uložených dnes v Berlíně a ve Vídni. Alegorické postavy, nymfy a pastýři soutěží ve vzdávání holdů a přednášejí stupňující se květnaté ódy na večírku objednaném a režírovaném vzdělanými a bohatými aristokraty.

Jana Drochytková, RMM

Vikend otevrenych zahrad Mikulov