Senioři České republiky, z. s., základní organizace 

Naše činnost o prázdninách

Začala kulturní akcí – návštěvou představení s hudbou Antonia Vivaldiho v barokním divadle ve Valticích. Přes deštivé počasí byla účast veliká a stejná (až na výjimky) spokojenost s pantomimickým ztvárněním, která přecházela až v dojetí či obdiv. V druhém plánu jsme navštívili výstavu kostýmů z filmu Marie Terezie, který byl ve Valticích natáčen. Pro déšť nemohli zájemci navštívit Bylinkovou zahradu nebo Žabí sklep, zato bylo dost času k občerstvení.

Vycházka Po stopách novokřtěnců startovala kvůli očekávanému horku již v 7 hodin. Některým se nechtělo tak brzy vstávat, někteří si spletli datum, a tak účast nebyla velká. Škoda. Byla možnost získat další zajímavosti k tématu, jemuž se věnujeme již několik let.

Ještě dříve jsme vstávali do Poličky a Litomyšle, přes fyzické problémy některých se zúčastnilo sedmačtyřicet členů, byli uspokojeni i náhradníci. Organizace byla volnější, společně jsme navštívili hrob Bohuslava Martinů a jeho expozici v muzeu. Pak už jsme podle zájmu vystoupali na věž nebo zlézali hradby, procházeli si město a poobědvali v různých restauracích dle vlastní volby. To vše k obecné spokojenosti.

Slunné a horké počasí vystřídal při příjezdu do Litomyšle déšť, se kterým většina nepočítala, ale průvodce nám z podsíní ukázal pamětihodnosti Smetanova náměstí a pak už jsme se zase rozešli buď k zámku nebo do Portmonea nebo už jen k odpočinku. Po dešti bylo nepříjemné dusno, takže možnost odpoledního občerstvení přišla vhod. I díky dobrému řidiči a absenci dopravních kolapsů jsme po 13hodinové anabázi spokojeně přijeli domů.

V polovině srpna jsme byli na zájezdu v ZOO Lešná. Bližší komentáře na jiném místě tohoto čísla.

Plán činnosti Seniorů ČR na září 2018

3. 9. v 15 h 100 JENTAK. Po prázdninové odmlce se sejdeme nejen v původním složení nad tématem Významní muži, ale zveme i další posluchače, po nichž nebudeme žádat žádné aktivity. Připravíme i další témata.

4. 9. ve 14 h výběr na Kuks

v 15 h schůze výboru

10. 9. v 15 h Pamětníci. Tentokrát navážeme na besedu s gymnazisty o 2. světové válce. Předpokládáme, že přijdou i další přímí pamětníci, kteří se nemohli před prázdninami zúčastnit, ale vyzýváme i mladší generaci, která může reprodukovat vzpomínky svých rodičů. Na všechny se těší Mgr Šuba.

11. 9. Albánie. Pokyny byly p. Švecovou předány přímo účastníkům. Návrat 18. 9.

12. 9. Moravský Kras, odjezd v 7.30. Vede M. Bednářová.

17. 9. v 15 hodin 100 JENTAK

19. 9. dílnička s P. Porubskou v 15 h. Přineste si obyčejnou tužku, nůžky a nůžtičky. Nebojte se přijít, nebudeme vyrábět nic složitého, spíše sondovat zájmy.

25. 9. Žirovnice, Jindřichův Hradec Odjezd v 6 h. Vede L. Dudová. Dopoledne navštívíme v Žirovnici barokní špýchar, muzeum perleťářství a šicích strojů. Oběd je zajištěn v J. Hradci. Tam máme ve 14 h prohlídku zámku s průvodcem, po ní historické objekty v okolí. Návrat v 19 až 20 hodin.

Dobromila Vlčková

seioriCR