Zájezd do ZOO Zlín-Lešná

Přes vysoké teploty letošního léta jsme se dne 15. srpna 2018 vypravili na plánovanou akci – do ZOO a zámku Zlín-Lešná. Řada z nás cestovala se svými vnoučaty, takže již z Mikulova bylo v autobuse živo a veselo.

Samotná ZOO nikoho nezklamala. Byla založena v r. 1929, od roku 1948 funguje nepřetržitě a stále se rozrůstá. Má rozlohu 52 ha a je v ní více jak 200 druhů zvířat. Dnes je rozdělená do několika sekcí – Afrika, Austrálie a Amerika. Průběžně se konalo „setkání“ se zvířaty v rámci jejich krmení; zaujali nás zejména tučňáci, lachtani, surikaty či žirafy. Pouze ZOO Zlín v ČR chová ptačí symboly Nového Zélandu – kiviho a papoušky nestor kea. V proměněných amazonských expozicích se nám představili papoušci ara, mravenečníci čtyřprstí a kotulové. Základem rozsáhlého projektu Karibuni je nový výběh pro slony, včetně velkého koupacího jezera. Jednou z nejatraktivnějších expozic, jedinečné v celé Evropě, je zátoka rejnoků. Zde jsme si mohli rejnoky po důkladné očistě rukou nejen pohladit, ale také nakrmit.

ZOO je moc pěkně řešena, děti se mohly navíc vyskotačit v rámci různých dětských aktivit či v lanovém centru. Koho unavila chůze po rozsáhlém areálu, mohl při zpáteční cestě využít místní vláček.

Neodmyslitelnou součástí zlínské ZOO je zámek Lešná – romantická stavba s řadou věžiček a ozdobných prvků, kterou nechal postavit na konci 19 stol. hrabě F. J. Seilern; v zámku se nachází stříbrný poklad tohoto hraběcího rodu, sbírka kuriozit z cesty kolem světa, ústřední teplovodní topení z r. 1893 či dokonale zpracované dřevěné obložení stěn a stropů.

Za všechny zúčastněné bych chtěla poděkovat paní Janě Kimmelové za přípravu tohoto zájezdu. Společně s paní Olgou Zugarovou zabezpečily na výbornou i jeho celkovou organizaci, takže jsme se domů vraceli s příjemnými zážitky a novými poznatky.

Květa Budínová, MO Senioři ČR, Mikulov

lesna01

lesna03