„Našich sto…!!! aneb Degustace století“ 

Zapojením tří subjektů – nově zakládajícího se Spolku přátel pálenek v Mikulově, mladých ochránců přírody Blue Life a za pomoci Mikulovské rozvojové s. r. o. v Mikulově – se podařilo v sobotu 21. 7. 2018 netradičně připomenout a uctít sto let od vzniku Československa veřejnou degustací tradičních pálenek Čech, Moravy a Slovenska. A to přesně sty vzorky domácích pálenek a likérů. Tato akce byla součástí XIX. festivalu národů Podyjí v Mikulově ve znamení hesla Buďto jsou tu doma všichni anebo nikdo. (Vice na www.narodypodyji.cz)

Projekt má nejen propagovat mezinárodně uznávaný fenomén domácích slivovic a pálenek vůbec, ale i symbolizovat nerozdělitelnost našich národů i přes různá politická období ve své stoleté historii. A že domácí pálenky mají kulturně-společenské a sdružovací poslání, je dle našeho názoru neoddiskutovatelný fakt ověřený staletími. Zastoupení města Valašské Klobouky není náhodné. Jak je všeobecně známo, Podyjí patří k nejstarším obydleným částem Evropy. A právě lidé z Valašska při novodobém osídlování po druhé světové válce patřili k nejpočetnější skupině přistěhovalců.

Výtěžek z ochutnávky mnohdy unikátních vzorků je věnován na vykoupení a záchranu deštného pralesa na Sumatře, kde právě výše uvedení ochránci přírody zakoupí další ary pralesa, a tím je ochrání před vykácením a osázením palmami pro produkci palmového oleje.

Pro větší přispěvatele bude vystaven oficiální certifikát této česko-slovensko-indonéské organizace. Jmenovitě jsou to starostové měst Mikulov a Valašské Klobouky, Veronika s maminkou z Mikulova, Palírna Pezinok, Monika a Tomáš z Loun, Zdeněk z Prostějova, Honza a Radek z Mikulova a spolek SPP.

Záštitu nad projektem neformálním dodáním příslušných vzorků potvrdili: Mgr. Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky, a Rostislav Koštial, starosta města Mikulov.

Odborná sedmičlenná komise v sekci Nejlepší starostovská pálenka vyhodnotila jako nejlepší starostovskou pálenku města Valašské Klobouky – Trnka 2013 z pálenice Tichov a Jablko 2016 – město Valašské Klobouky. Nejlepší starostovskou pálenkou za Mikulov se stala Meruňka 2011 – Ing. Petr Marcinčák. Pamětní diplomy převzali osobně místostarosta města Valašské Klobouky pan Martin Janík a starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Za SPP a spol. Miroslav Zvonek          

mistostarosta a starosta               

Místostarosta Malašských Klobouk Martin Janík a starosta Mikulova Rostislav Koštial

degustace stoleti 1 místo Valaši  

Miroslav Zvonek a Martin Janík