Senioři České republiky, z. s., základní organizace 

Prázdniny skončily pro nás velkým zájezdem. Projeli jsme rakouské příhraničí Weinviertelu i část Waldviertelu. Hlavním cílem dopolední půle zájezdu bylo poznat alespoň zvenku více než dvě desítky obranných hradů převážně ze 13. století (jakousi železnou oponu středověku a raného novověku) a obdivovat se krásám Podyjí. Majestátní hrady Hardegg a Raabs, které nebyly přestavěny na zámek nebo klášter, ani nepodlehly zubu času jako mnohé jiné, v nás zanechaly nezapomenutelné zážitky, stejně jako soutok Moravské a Rakouské Dyje. Zajímavé bylo sledovat alespoň z autobusu, kde se z lesa vynoří další zámeček nebo zřícenina. Bylo to náročné, nohy sice odpočívaly, ale hlava pracovala na plné obrátky. Odpoledne už prohlídka zámku Uherčice a (především opevnění) města Jemnice dala zabrat i nohám. Současně jsme si uvědomovali rozdíly mezi zdevastovanými památkami na české straně, které jsou pomalu opravovány, a průběžně udržovanými památkami rakouskými. Ovšem vědomí, že téměř všechny na obou stranách hranice zbudoval český král Přemysl Otakar II. nás právem naplnilo hrdostí. Potěšilo i to, že objekty nesou český i německý název (např. Kollmitz = Chlumec. Geras = Jiruš, Retz = Řečice atd). Dostali jsme se do míst pro nás zcela neznámých a současně romanticky krásných.

Prázdninová pondělní odpoledne trávila početná, v podstatě uzavřená, skupina našich členů v atriu CVČ na cvičebních strojích a při grilování. Pokračovat budou i v září. Jiná skupina žen obnoví čtvrteční dopolední kondiční cvičení. V péči o zdraví zatím nebudeme pokračovat v Aqualandu Moravia, neboť seniorům již neposkytuje slevy. Na podzim však budou pokračovat zájezdy do zahraničních termálních lázní.

Na kulturních akcích pořádaných v našem městě nikdy nechyběli naši členové v počtu minimálně deseti i více, v prázdninových dnech šlo o festivaly Moravský Parnas a Kampanila, vernisáže v galeriích, akce RMM v synagoze nebo na zámku a mnohé jiné.

Pozvánka

Jste zváni na středu 26. září ve 14 hodin do zámeckého sálu, kde město Mikulov připravuje tradiční oslavu Dne seniorů. 

Dobromila Vlčková