Pálavský Gulášfest a košt prvních mladých vín

Do Mikulova se v sobotu 20. října sjedou opět po roce desítky týmů, aby se utkaly v klání o nejlepší guláš. V areálu hotelu Zámeček se bude od 10 hodin konat Pálavský gulášfest a ochutnávka Moravského božolé.

„Zveme soutěžní týmy k vaření nejlepšího kotlíkového guláše. Loni zde vařilo přes padesát týmů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska i Rakouska. Přišlo přes tři tisíce návštěvníků a snědli neuvěřitelných deset tisíc porcí této národní pochutiny. Tak neváhejte, sestavte tým ve stylovém oblečení a přijeďte do Mikulova vyhrát Řád zlaté vařečky,“ vyzývá k účasti ve vaření i návštěvě ředitel festivalu Josef Ševčík.
Soutěžní týmy mohou vařit různé typy gulášů dle vlastního výběru. Kromě klasického vídeňského, hovězího a vepřového guláše to mohou být guláše ze zvěřiny (kančí, jelení, srnčí), segedínský, zabíjačkový apod.

Již tradiční součástí gulášfestu je i košt prvních mladých vín – „Moravské božolé“ – za doprovodu cimbálové muziky Eliška v hotelovém sklepě. „V loňském roce byl o toto mladé víno velký zájem,“ říká Josef Ševčík.

Během dne bude probíhat také soutěžní klání o největšího jedlíka gulášového festivalu, soutěž v gůlání bečky na čas.

Bližší instrukce pro týmy k vaření guláše naleznete na webových stránkách hotelu Zámeček Mikulov. Čtěte více na www.zamecekmikulov.cz. Vstupné na akci je 50 korun.

Jitka Sobotková

Mikulov Gulášfest