Senioři České republiky, z. s., základní organizace

 Trochu zpět a trochu dopředu

Druhá polovina října nepřekypovala novými akcemi, běží country tance ve čtvrtek v 16.30, tentýž den cvičení žen v 9h, v pondělí v 18.30 jógová cvičení. Tedy o rozvíjení těla je a bude nadále postaráno. Rozvíjíme i manuální zručnost v dílničkách (byla 22. 10., bude 12. 11.) a současně připravujeme dárky pro své blízké. Neobávejte se, že byste to nezvládly. Dvě velké akce se konaly 25. 10. Na té první se sešli úsekoví důvěrníci a organizátoři zájezdů. Bylo i malé pohoštění, ačkoliv by si za své úsilí zasloužili více. Ale dobré slovo je dobré slovo a i poděkování je odměnou za nezištnou práci. Co vše se z blízkých i vzdálenějších perspektiv dozvěděli a co vás bude zajímat je uvedeno níže. V tentýž den navečer uspořádal v našich prostorách mikulovský Muzejní spolek ojedinělou akci: oblékání krojů. Paní Hegerová z Rakvic prezentovala tamní kroj a členky NS Pálava prakticky předváděly složitosti a krásu kroje Hanáckého Slovácka.

Když jsme u Muzejního spolku Mikulov, není od věci zmínit jejich akci k oslavě 28. října. Bylo to opravdové vyvrcholení všeho, co se v našem městě ke 100. výročí konalo. Řada našich členů se zde potkávala se zástupy návštěvníků. Konečně důstojná oslava, která přinesla poučení a zážitky pro celé rodiny.

Perspektivy:

Mění se pojetí připravovaných zájezdů.

Do zahraničních termálů se bude jezdit (kvůli prakticky vypadlému Aqualandu) i v zimních měsících. Začneme hned v lednu.

Budeme muset přehodnotit zájezdy do divadel. V současné době máme rozpracovaný muzikál, operu i artisty a zájem je asi poloviční k možné kapacitě autobusu. Zkusíme ještě činohru a uvidíme.

Problémem u všech typů zájezdů je velké nadšení při přihlašování a následující špatná morálka při placení. Důsledkem je neúměrné úsilí organizátorů, aby se akce nemusely – se ztrátami – rušit. Nebudou se (až na výjimky) přijímat přihlášky na rok dopředu, ale pouze jeden až dva měsíce před zájezdem a při současném zaplacení. Jaké jsou ty výjimky? V současné době se realizují dvě. Protože budou nyní převažovat finančně náročnější zájezdy s cestovními kancelářemi, jsou nutné rychlé přihlášky mnoho měsíců předem. Konkrétně na 18. 5. jednodenní zájezd do Rakouska (zámek Franzesburg, Laxenburg, plavba po sádrovcovém jezeře) za 450 Kč a 30 eur za vstupy. Dále dvoudenní zájezd do Budapešti za 1690 Kč 8. a 9. 6. Přihlášky je nezbytné podat p. Zugarové nejpozději 19. 11., tentokrát tedy s tou výjimkou, že organizace složila z dotací od obcí a vašich dobrovolných příspěvků finance za vás a vy je vrátíte po Vánocích. Riskujeme, ale věříme. Z dotací také platíme autobusy do divadel a přispíváme 60 až 200 korun na vstupenky.

V posledních dnech jste byli navštíveni úsekovými důvěrníky s pozváním na hodnoticí členskou schůzi spojenou s předvánočním posezením v sále hotelu Galant, který nám poskytl výhodné podmínky jedině proto, že 9. 12. je neděle. Vybíraná částka 100 Kč na účastníka je mnohem nižší než poskytované služby. Úsekoví důvěrníci musejí odevzdat počty přihlášených do 15. 11.

Dobromila Vlčková

seniori

oblékání krojů