Senioři České republiky, z. s., základní organizace 

Co nás potěšilo v druhé půli listopadu

Byly to dvě poutavé besedy nad fotografiemi naší Jitky Švecové z jejích cest do Kanady a USA. Není nad autentické zážitky člověka, který tam má rodinné vazby a není tam jen na zájezdu. Dokonce nám přislíbila popovídání se svou dcerou, až na jaře přijede do ČR.

Návštěva v archivu, tradičně u pana ředitele Svobody, tentokrát ne s historickou tematikou, ale vlastně také. Začal historií betlémů ve světě, ale hlavně u nás. Pak nám promítl a okomentoval ty spíše méně známé, mnohé velmi kuriózní. Vyvrcholením byla prohlídka výstavky z jeho (nejen) sbírky, ale i výroby z figurek „igráčků“ a háčkovaného betlému jeho paní. Rozpředla se velká debata o tom, co kdo doma má, podle jakých pravidel se betlémy staví atd.

Beseda s Danem Lyčkou, se kterým jsme začínali Katzelsdorfským zámečkem v době jeho studií na gymnáziu a jehož studijní, publikační a vědeckou činnost průběžně sledujeme. Opět šlo o téma z „jeho“ Valtic N. A. Boccius – převor a provinciál řádu milosrdných bratří, které se možná zdálo některým členům méně přitažlivé. (Navíc nás ještě na naši žádost informoval o valtickém rodákovi skladateli Spergerovi, jehož skladbu pro kontrabas jsme si nedávno vyslechli na koncertu v Galerii Závodný.) Ti, kteří přišli, s velkým zaujetím sledovali nejen zcela neznámé poznatky o této osobnosti, ale především cesty, jak k nim přichází. Tento pětadvacetiletý muž (s tituly před jménem a pracující na získání i toho za jménem) je pro nás svědectvím o kvalitách naší mladé generace.

Seznámení s prvními akcemi nového roku

1. 1. vystoupáme opět na Svatý kopeček. Sejdeme se ve 13 hodin v CVČ.

3. 1. bude pokračovat práce na výzkumném projektu Tradiční strava. Očekáváme, že přinesete ručně psané „kuchařky“ svých maminek a babiček (nezapomeňte na vyplněné dotazníky, pokud jste je dostaly).

Uvítáme i další účastnice, pocházející z různých oblastí naší republiky, ty, jejichž rodiče přešli na Mikulovsko v rámci osídlování pohraničí a všechny, které mají k problematice co říct. Sejdeme se s p. Mgr. Šubou v 15 hodin.

7. 1. v 15 hodin následuje dílnička s P. Porubskou. Velké a malé nůžky a tužka jsou vždy potřeba.

8. 1. ve 14 hodin se bude vybírat na Titanik (250 Kč), 2. zájezd do Rakouska 23. 5. totožný s 1. zájezdem (450 Kč), Teplice (záloha 1 500 Kč), Budapešť (1 690 Kč), Bükfürdö (2. záloha 1 000 Kč). V 15 hodin následuje výborová schůze.

15. 1. se v 15 hodin sejdeme s paní Jitkou Sobotkovou, aby nám povyprávěla o svých cestovatelských zážitcích, tentokrát z Barcelony a Porta.

Dobromila Vlčková, foto: přednáška D. Lyčky

seniori02