Podzimní klubovní radiotechnická soutěž radioklubu v Mikulově 

V neděli 18. 11. uspořádali členové radioklubu v Mikulově již druhou radiotechnickou soutěž v tomto roce, a to díky podpoře vedení našeho města.

V klubovně radioklubu se sešlo ve dvou kategoriích celkem dvanáct žáků – členů radioklubu.

Prvním úkolem soutěžících bylo správně vyplnit teoretický test sestávající z deseti otázek a příkladů. Na vyplnění testu měli soutěžící časový 30minutový limit.

Po tomto testu dostali soutěžící za úkol postavit a uvést do provozu elektronickou stavebnici.

V kategorii C1 dostali soutěžící za úkol postavit čtyřtónovou policejní sirénu a nízkofrekvenční zesilovač s integrovaným obvodem o výkonu 1 W.

V kategorii C2 – nejmladší členové a začátečníci – dostali za úkol postavit podle zadaného schématu kombinované zapojení pěti dvoubarevných LED diod s předřadnými odpory.

Na tuto činnost dostali všichni soutěžící limit dvě hodiny.

Úkolem bylo správně připájet dodané součástky podle schématu a dát si záležet také na vzhledovou úpravu připájených součástek ve stejné výšce. Hodnotila se kvalita pájení, funkčnost výrobku a celkový vzhled.

Dále se hodnotil u každého soutěžícího vlastní výrobek, který si žáci na soutěž přinesli. Tento výrobek si zhotovili žáci buď doma, nebo na předchozích schůzkách v radioklubu.

Hodnoticí porotou výrobků byli starší členové radioklubu Mgr. Vojtěch Jedlička, Stanislav Bartoš a Milan Šik. Stanislav Bartoš připravil písemné testy. Porota vyhodnotila jak písemné testy, tak také funkčnost postavených stavebnic a vlastní výrobky. Ředitelem soutěže byl Mgr. Vojtěch Jedlička.

Odborným poradcem soutěžících byl zkušený odborník Ing. Petr Kospach.

Vedoucí radioklubu zajistil stavebnice pro soutěžící, plošné spoje, bohatý soubor cen pro soutěžící a také občerstvení. Některé maminky soutěžících donesly také něco dobrého na zub a různé druhy nápojů.

S výsledky soutěže, z bohatého občerstvení a hlavně z cen měly děti velkou radost a opět se už těší na další – jarní radiotechnickou soutěž v roce 2019. Postavené soutěžní stavebnice si žáci odnesli domů, aby se rodičům pochlubili, co jsou schopni vlastnoručně postavit a uvést do provozu.

Výsledky soutěže:

Kategorie C1:

  1. místo – Posenau Paul
  2. místo – Jedlička Vojtěch
  3. místo – Jedlička Ladislav
  4. místo – Hýbl Vlastimil
  5. místo – Hofmann Petr

Kategorie C2:

  1. místo – Poláček Martin
  2. místo – Feix Matěj
  3. místo – Souchop Jan
  4. místo – Čabla Dominik
  5. místo – Hrych Jan
  6. místo – Šedivý Viktor
  7. místo - Skočík Matěj

Jiří Sekereš, vedoucí radioklubu

radisti02