Senioři České republiky, z. s., základní organizace

Bilancování při změně letopočtu

Každý nový začátek je koncem jiného nového začátku. (Seneca)

Menší (prosincová, vánoční) bilance

K těm zdařilým, již v minulém čísle vzpomenutým, akcím, jako Bratislava včetně vánočních trhů, Rybniční zámeček a velké Předvánoční setkání v hotelu Galant, přibyly další, a to tradiční koupání tentokrát v Györu, dílnička s paní Valluchovou se zdobením perníků a výlet do Novosedel za betlémy. Rozsáhlá, rozmanitá a také různorodá sbírka je shrnutím dvacetileté sběratelské práce paní Ledvinové, od níž každý ze dvou desítek účastníků dostal vlastnoručně psané vánoční přání. Naše novosedelské členky pod vedením paní Janůfkové připravily prohlídku kostela, hřbitova a obce, jakož i setkání s panem starostou při posezení s pohoštěním. Necelý týden před Štědrým dnem se nám plně věnovaly a tím i dokázaly, že ne spěch a zmatek před Vánoci, ale otevřené srdce a mezilidské vztahy jsou jejich pravým smyslem.

 

Větší (přelomově letopočtová) bilance

Kvalitativní pohled:

Rozrůstající se rodině členů odpovídala i pestrost nabídky aktivit.

V péči o rozvoj ducha pokračovala Naše univerzita třetího věku již zavedenými besedami s tematikou cestopisnou, historickou a regionální (v tomto směru i vycházkami a výlety). Speciálním projektem bylo 100JENTAK – besedy bez lektora s aktivním podílem účastníků na základě studia k vyhlášeným tématům. Stým výročím republiky jsme žili po celý rok. Zapojili jsme se do dvou velkých projektů: Paměť národa a Tradiční strava (oba nadregionálního charakteru a ve spolupráci s Mgr. Šubou z RMM). Oba budou pokračovat i v novém roce. Právě v tomto aktivním, tvořivém zapojení je největší přínos. Samozřejmě sem patří i poznávací zájezdy (převažovaly jednodenní, nyní budou hlavně vícedenní), zájezdy do divadel a exkurze.                                                                    

V péči o rozvoj těla pokračovala cvičení žen, Country tance a zájezdy do termálních lázní. Konaly se i dvě přednášky. Vše bude probíhat i v novém roce s tím, že některé ze zájezdů budou i vícedenní. Neustaneme ani s dílničkami. Nově byly v uplynulém roce zavedeny pravidelné tréninky na sportovní soutěže, jakož i posilovací cvičení na strojích v atriu, také jógová cvičení. Vše bude pokračovat. Letos budeme i organizátory krajských sportovních her seniorů.                     

Striktní oddělování duševního a tělesného rozvoje je v řadě případů věcí názoru. Sem patří ozdravné a současně i poznávací pobyty v tuzemských lázních a pobyty u moře. Ani těch nebude ubývat, spíš naopak.

Svůj význam mají také společenské aktivity. Jsme rádi, že konečně máme důstojné zázemí pro konání tak masově navštěvované akce, jako je předvánoční posezení (hotel Galant). Pro výroční schůze využíváme místní kinosál. Společenský sál a klubovna v CVČ pokrývají potřebu pracovních i hodnotících setkání s úsekovými důvěrníky a organizátory zájezdů. Zde se také konají posezení menších zájmových skupin po skončení sportovních i kulturních akcí. V atriu pak grilovací JENTAK.

Kvantitativní pohled:

Počet členů je kolem 350 (v lednu přibíráme nové a registrujeme i odhlášky).

Schůze – výroční členská 1, výborové 12, s ÚD 2.

Zájezdy – poznávací 12, do divadla 3, do termálů 7 (+ 4 do Aqualandu), pobytové 1 tuzemský a 1 zahraniční.

Vycházky a exkurze 5.

Přednášky a besedy 16, z toho 100JENTAK 6.

Dílničky 8.

AŤ JE ROK 2019 ROKEM KLIDU, OPTIMISMU A ÚSPĚCHŮ, JSME ZDRAVÍ A AKTIVNÍ.

Dobromila Vlčková

9 senioriCR