Mapujte s námi tradiční stravu na Mikulovsku
Regionální muzeum v Mikulově se v rámci přeshraničního projektu I-CULT spolu s kolegy ze Znojemska, Vysočiny, jižních Čech a Dolního Rakouska pustilo do výzkumu tradiční stravy ve svých regionech.
Ačkoliv nás čeká ještě spousta práce, máme již dnes rámcovou představu o tom, jak se lidé na Mikulovsku stravovali v první polovině 20. století. Víme například, že o Vánocích se tu peklo pečivo ze sušeného ovoce zvané Kletzenbrot, že svátek sv. Martina i hody byly na Mikulovsku neodmyslitelně spjaty s husí pečínkou, že tu děti o svátku Všech svatých dostávaly pečivo ve tvaru vánočky zvané Allerheiligenstriezel, že se o masopustu smažily věncové koblihy Ringelkrapfen nebo že po vinobraní se děti těšily na rozinkové buchty nazývané Weinbeerbuchtel. Co nám však chybí, jsou informace o tom, jak se na Mikulovsku stravujeme dnes. Vaříte podle tradičních receptů zděděných po mamince nebo babičce? Opatrujete rodinnou kuchařku, kterou se rádi inspirujete? Jak vypadá štědrovečerní večeře ve vaší rodině? Pokud nám se zodpovězením těchto otázek chcete pomoci, najděte si chvilku času a vyplňte prosím krátký dotazník, který najdete na následující adrese: rmm.cz/formular.html. A pokud máte k tomuto tématu nějakou zajímavou informaci či předmět, ozvěte se nám na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo tel. 727 955 992. Chcete-li dotazník vyplnit raději v papírové podobě, ozvěte se, rádi Vám jej doručíme. Děkujeme, že s námi spolupracujete.
Josef Šuba