Mikulovské vinné trhy trhají rekordy

Na letošní, již 11. ročník Mikulovských vinných trhů je přihlášeno rekordních 835 vzorků vín. Poprvé v historii se budou ochutnávat také novinky pěstovaných odrůd u nás, jako je například odrůda „Monarch“ pocházející z Ruska, odrůda „Vignier“ z Chorvatska, odrůda „Furmit“, která pochází z maďarské oblasti Tokaje, a odrůda „Auxerroois“ z Francie.

V areálu hotelu Zámeček se Mikulovské vinné trhy pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana budou konat v sobotu 18. května a pořadatelé tuto prestižní akci opět spojili s termínem konání májových Slavností města.

„Letošní ročník bude rekordní v celé své jedenáctileté historii. Hodnotilo se 835 vzorků vín od 140 dodavatelů. Čeští i moravští vinaři za účasti několika vinařství z Rakouska a Slovenska předvedli své nejlepší produkty ze sklepního hospodářství a je vidět, že rok od roku ubývá vyřazených, nehodnocených a vadných vín dodaných k hodnocení,“ řekl ředitel Mikulovských vinných trhů Josef Ševčík. Vína podle něj získávají stále víc a víc medailí, což je dobrá vizitka jak našim vinařům, tak jejich vínům, v návaznosti na tvrdý konkurenční boj se zahraničními víny.

„Specifikou této vyhlášené výjimečné soutěže je také to, že si vína hodnotí výhradně sami vinaři, dodavatelé vzorků a předsedové komise mají platné degustátorské zkoušky,“ dodal Josef Ševčík. Během bodování vín na konci dubna organizátorům pomáhali studenti GSS Mikulov. „Byli skvělí, ochotní a velmi pracovití a zaslouží si velkou pochvalu,“ poděkoval Josef Ševčík.

VÝSLEDKY MVT 2019

  • Letošním šampionem této prestižní výstavy, která se řadí k největším v České republice, je Tramín červený, 2018, polosuché z Vinařství U Kapličky ze Zaječí (vzorek č. 559).  Získává nejenom titul, ale také diplom s originálním podpisem prezidenta ČR Miloše Zemana.
  • Pohár prezidenta ČR získá víno Rulandské šedé, 2018, polosladké z Vinařství Hrnčíř Dolní Dunajovice (vzorek č. 345)
  • Pohár starosty Mikulova a senátora PČR Rostislava Koštiala získá Rulandské šedé, 2016, sledké – slámové vinaře Oldřicha Drápala z Brna (vzorek č. 348).
  • Pohár rektorky MZLU Brno Danuše Nerudové za nejlepší kolekci vín MVT 2019 Mikulov získá Vinařství U Kapličky Zaječí.

Slavnostní předávání cen všem oceněným vinařům proběhne jako již tradičně během vinných trhů v pravé poledne a poté bude mikulovský probošt Pavel Pacner všechna vína výstavy světit.

Návštěvníci se mohou těšit nejenom na vína, ale také na spoustu lákavých stánků s občerstvením v celém areálu hotelového komplexu a kulturní program. Proběhne i tradiční Mistrovství České republiky natažení vína koštýřem na čas. „Tato disciplína je každoročním lákadlem jak pro soutěžící, tak pro diváky. A když ji moderuje známý zpěvák Jožka Šmukař, je vždy o zábavu postaráno,“ pozval na akci Josef Ševčík.

Areál Mikulovských vinných trhů se v sobotu 18. května otevře v 10 hodin dopoledne a program bude ukončen v 18 hodin. Více informací na www.zamecekmikulov.cz.

Jitka Sobotková

6 POZVÁNKA MVT 2019 page 0001 kopie