Z věže kostela sv. Václava máte Mikulov jako na dlani

Z věže kostela sv. Václava si můžete užít jedinečný pohled na celý Mikulov. Po vyjití 135 schodů budete mít jako na dlani mikulovské Náměstí, Svatý kopeček, Kozí hrádek, zámek i se zahradou a při dobré viditelnosti uvidíte i zříceninu hradu Falkenstein v nedalekém Rakousku.

Pravidelná víkendová otvírací doba byla poprvé v historii věže zahájena už 5. dubna. Od června je otevřeno každodenně od 10 do 20 hodin a v červenci bude otevřeno až do 21 hodin.

„Kromě hlavního taháku – arkádového ochozu – si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu fotografií Jana Miklína s tematikou Mikulova a Pálavy, obrazy od místní umělkyně paní Jarmily Červené a netradiční díla od Jiřího Prokopa. V prvním patře se nachází pokladna a obchod s víny od vinařů z Mikulova a blízkého okolí, pohlednice, vinné lanýže. V přípravě je spousta originálních a užitečných suvenýrů,“ řekla provozovatelka věže Petra Salajková.

První historické zmínky o věži se datují z počátku 16. století. Při požáru v roce 1584 byla věž poškozena, zachoval se pouze vstup a první patro, kde jsou stále patrné prvky gotické architektury. Krátce na to se město zasadilo o její opravu, tentokráte již v renesančním slohu. Po této přestavbě byl zařízen i byt věžníka, jehož úkolem bylo hlídat město z výšky a upozorňovat na požáry a blížící se nepřátelská vojska.

V letech 2013–2017 prošla věž kostela sv. Václava rozsáhlou rekonstrukcí, kdy byl vyměněn i hodinový stroj, část schodiště, celá elektroinstalace a byla opravena fasáda, která sjednotila vzhled mikulovských panoramat.

„Pohled z věže opravdu stojí za vystoupání 135 schodů – to potvrdila většina návštěvníků, kteří k nám již stihli zavítat. Jedinečnost se skrývá v umístění věže v centru města, nad historickým Náměstím, s výhledem do zámecké zahrady. Takový rozhled totiž nebudete mít ani ze Svatého kopečku, ani z Kozího hrádku,“ potvrdila Petra Salajková.

Pro všechny mikulovské občany je k dispozici permanentka za 200 korun na celý rok 2019 a na věž se v otevírací době mohou přijít podívat kolikrát budou chtít.

Veškeré aktuální informace o otevírací době, vstupném i probíhajících výstavách najdete na webu www.kostelnivez.cz.

Jitka Sobotková

4 vez

Foto: Jan Miklín (archiv Kostelní věž Mikulov)