Senioři ČR - základní organizace Mikulov

Pomalu se blíží závěr prvního pololetí

Ten závěr je opravdu hektický. Jako bychom vše museli stihnout, než vypuknou letní vedra (už jsou tady). Zatím se to pěkně střídalo:

Veselý Kopec – zima, déšť, příprava sportovních her – celodenní liják, samotné sportovní hry a druhá část zájezdu do Rakouska – chladno, ale bez deště, první část zájezdu do Rakouska – teplo, slunečno, pobyt v Teplicích – počasí se zlepšovalo až k horku. Ještě nám zbývá na červen pět akcí, tak to asi bude podobné. Jsou to dva výlety 5. 6. Bulhary, 24. 6. Hradisko u Mušova, tři zájezdy 8. a 9. 6. Budapešť, 13. 6. Velký Meder a 18.6. Bystřice a přednáška 17.6. To jen pro přehled, podrobnosti byly průběžně zveřejňovány a zhodnocení přinese červencový Zpravodaj 19. 7.

Ještě návrat do května:

o krajských sportovních hrách a Teplicích se dočtete ve zvláštních článcích, zde vzpomeňme jen zájezdu do Rakouska. Jeli jsme tentokrát přes Bratislavu a 2 km za hranicí v Kittsee nás čekala návštěva čokoládovny, nejen exkurze do výroby, ale i neomezená ochutnávka a možnost nákupu. Objeli jsme Vídeň a zastavili v Hinterbrühl, abychom vstoupili do bývalého sádrovcového dolu Seegrotte, kde se vyráběla pro Hitlera letadla a vyvíjela V2. Tato část byla skličující, vlhko, chlad, reminiscence na utrpení vězňů (byla to pobočka 200 km vzdáleného Mauthausenu). Další naše kroky vedly dále do podzemí k jezeru, vzniklému zatopením části dolů. To už byla romantika – projížďka lodí nasvícenými jeskyněmi, prostě nádhera. Romantika se stupňovala v Laxenburgu s rozsáhlým parkem a jezerem, které nás přivedly do Franzensburgu, hradu, který byl zbudován císařem Františkem (to byl ten, který bojoval s Napoleonem). Nechal do něho svézt vše, co kde v Rakousku hezkého našel a vznikla tak směsice stylů, která romantické duše naplňuje nadšením. Bydlet se v tom nedalo. Pozdější císařovna Sisi neporodila dvě ze svých dětí v tomto hradě, ale ve městě Laxenburgu. Návrat domů vedl naší obvyklou nejkratší cestou přes Poysbrunn a Drasenhofen.

Co bude v červenci?

2. 7. ve 14 h obvyklé přihlašování a vybírání, v 15 h schůze výboru

9 7. výlet pro babičky s vnoučaty po Novomlýnských nádržích. Odjíždíme od parku linkovým busem 540 v 8.10 do Dol. Věstonic, kde navštívíme muzeum orientované na přírodu a v 10.00 busem 570 pokračujeme do Pavlova. Tam máme dostatek času k prohlídce Archeoparku, případně obce, občerstvení ve stánku a ve 12.30 odchodu do přístavu. Ve 13 hodin nám odjíždí loď Pampeliška, kde máme rezervovaná místa (proto ty přihlášky do 26. 6.) a zaveze nás do Strachotína, odkud se ve 14.15 vydáme autobusem 540 do Mikulova. Jsou i složitější věci na světě, nebojíme se trochy nepohodlí a změna je život! Na autobusy máme my i děti velké slevy, lodi se to ovšem netýká a vstupné do objektů také něco stojí, ale co bychom m pro děti neudělaly.

31. 7. další výlet pro babičky s vnoučaty do ZOO Sedlec. Tentokrát není přihlašování nutné. Pojedeme vlakem v 9.52, cestu v Sedleci zvládnou i menší děti. Možností návratu je několik, vlakem i autobusem. Záleží, zda půjdeme třeba k Nesytu nebo na oběd.

Dobromila Vlčková

11 senioriCR

Výletu do Laxenburgu