Voda pro Izrael – naděje pro Českou republiku

 Na festivalu Dny židovské kultury vystoupí v sobotu 21. září se svou přednáškou Voda pro Izrael – naděje pro Českou republiku Ing. Jaromír Vykoukal.

„Sucho ve všech jeho podobách je problém, který provází naši zemi stále viditelněji už více než deset let. Situace se nelepší, a je otázkou, jestli se v reálném časovém horizontu změnit může,“ zamýšlí se za organizátory festivalu Barbora Leskovjanová a zároveň zve na přednášku.

Ta bude mít dvě části, v první se přednášející zaměří na jeden region, kde je situace obzvláště tíživá, a ve druhé se společně s posluchači podívá do Izraele, kde dokázali malý vodohospodářský zázrak. Účastníci uvidí nemálo pravdivých map a uslyší závěry, které je překvapí, stejně jako překvapily autora přednášky.

Jižní Morava je dnes jeden z nejsušších regionů ve střední Evropě. Přitom ještě nedávná minulost ale ukazuje jiný stav. Kdo dnes ví, že nedaleko Brna se ještě před sto sedmdesáti lety nacházela tři velká slanovodní jezera, pozůstatek pravěkého Sarmatského moře? Jak je to se srážkami, odparem a schopností krajiny jižní Moravy zadržovat vodu?

Naopak Izrael je světovou jedničkou v péči o vodu, zavlažování a výrobu pitné vody odsolováním. Dnešní měnící se klima a postupné vysychání Evropy jako kontinentu vede k tomu, že jeho zkušenosti jsou stále cennější. „Díky nadstandardním vztahům, které naše země s tímto státem má, máme k těmto zkušenostem neomezený přístup. I o tom bude přednáška Jaromíra Vykoukala,“ zve Barbora Leskovjanová.

Přednáška doplněna mnoha dobovými a současnými fotografiemi, mapkami a fotografiemi začíná v Horní synagoze v 17 hodin.

Jitka Sobotková