Prázdninový zájezd do Středočeského kraje 

Ve slunečných dnech 28. až 29. srpna jsme se zúčastnili poznávacího zájezdu pořádaného výborem místní organizace Senioři ČR v Mikulově. A bylo na co se těšit.

Prvním zastavením bylo Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově. Břevnovský klášter byl založen v r. 993 a je nejstarším českým mužským klášterem. S jeho vznikem, celou historií a samozřejmě i aktuální současností řádu nás seznámil velmi skvělý průvodce. Z jeho výkladu bylo patrné, že klášter i bazilika sv. Markéty jsou jeho srdcovou záležitostí. Samotná bazilika jako vrcholně barokní stavba je opravdu impozantní. Celý areál je národní kulturní památkou ČR. Nyní zde aktivně působí jedenáct benediktinů.

Z Prahy jsme pokračovali na pietní území, připomínající obec Lidice, kterou 10. 6. 1942 vypálili a následně během jednoho roku srovnali se zemí nacisté. Po návštěvě muzea nás paní průvodkyně přímo v terénu velmi fundovaně u jednotlivých zastavení seznámila s fakty, jak krutý osud lidické obyvatele potkal, jak to nacisté měli do nejmenšího detailu naplánováno tak, aby po obci nezůstala jediná stopa. Velmi smutné období našich dějin.

Druhý den našeho zájezdu jsme si prohlédli město Mělník a jeho zámek, který se tyčí nad řekou Labe. Zámek byl vrácen v r. 1992 zpět rodu Lobkoviců a je touto rodinou velmi dobře udržovaný a také obývaný. Město a jeho okolí s vinicemi se nám moc líbilo, ochutnali jsme proslulé víno Ludmila.

Z Mělníka jsme přejeli následně do Nelahozevsi, kde jsme si prohlédli skvostný zámek a rodný dům skladatele A. Dvořáka.

Zážitků z obou dnů bylo mnoho, za což je potřeba poděkovat především organizátorce zájezdu paní Jitce Švecové, dále paní Olze Zugarové a samozřejmě všem účastníkům, kteří svým přístupem a dobrou náladou vytvořili příjemnou atmosféru během zájezdu.

Takže děkujeme, vzpomínáme a už se těšíme na další cestovatelské aktivity.

Květoslava Budínová           

DSC05165