Senioři ČR – Mikulov

Říjnový plán

1. 10. ve 13 hodin jsou pozváni někteří naši členové ke krajskému hejtmanovi u příležitosti Dne seniorů. Město Mikulov uspořádá pro všechny seniory v hotelu Galant oslavu téhož svátku. Bude to rovněž 1. 10. ve 14 hodin.

8. 10. ve 14 hodin výběr na Velký Meder 13. 11. a Györ 12. 12. Je ještě několik volných míst na Teplice 25. 5. až 1. 6. 2020 – to vše u paní Švecové. Paní Holubová bude přijímat přihlášky na Piešťany 24. až 29. 4. příštího roku a podávat předběžné informace o pobytu v Sezimově Ústí. U paní Zugarové se můžete hlásit na Olomouc 4. 12.

8. 10. v 15 hodin bude schůze výboru.

9. 10. v 6.30/6.35 odjezd do Trnavy. Cestou se zastavíme v poutním kostele v Šaštíně, kde bude prohlídka, sice bezplatná, ale jak jsme zvyklí, přispějeme na potřeby kostela, tentokrát samozřejmě v eurech. Pamětihodnostmi Trnavy nás provede předseda tamní organizace seniorů, jenž nám i zajistil obědy v hotelu Plaza, které si zaplatíme také v eurech. Již dříve oznámených deset eur by nám mělo stačit.

13. 10. v 6.00/6.05 se odjíždí do Büku na pětidenní relaxační pobyt.

Pro ty, kteří do Büku nepojedou, je připraveno:

14. 10. v 15 hodin dílnička s paní Porubskou (přineste si nůžky, pevnou nit a chomáč vaty asi jako pěst)

16. 10. v 9.30 u „Dřeváku“ je sraz s paní Sekaninovou na první vycházku s hůlkami na nordic walking. Bude se chodit jedenkrát do měsíce.

Nejen pro navrátilce z Büku bude následovat:

21. 10. v 15 hodin beseda s dr. Měšťánkem o jeho cestě po Patagonii24. 

10. v 16 hodin pokračování besedy s dr. Sobotkou o Gruzii

Obě besedy jsou jako obvykle v Centru volného času.

Hodnotící pohled zpět

Vzhledem k vinobraní se v první polovině září konala jediná, ale zato velmi užitečná akce Beseda o sociální problematice. Pozvali jsme si milé dámy paní primářku MUDr. Olgu Měšťánkovou a Marii Trllovou z valtické LDN. Pro většinu z nás je obraz tohoto zařízení obrazem hrůzy, něčím, kam bychom se nechtěli dostat a kam bychom nechtěli umístit své blízké. Dozvěděli jsme se, jak mnoho se tam změnilo k lepšímu i o přetrvávajících problémech jednak s památkáři, jednak s financemi. A jak se to daří překonávat díky mezilidským vztahům. Paní Trllová nás ze svých bohatých zkušeností bývalé pracovnice MÚ informovala především o příspěvcích na péči. Bylo mnoho dotazů a je vidět, že jsme se správně této problematiky dotkli. Byli jsme pozváni k návštěvě LDN v roce 2020 (Ne že by nás tam neuvítali třeba hned, ale náš program na zbytek kalendářního roku nedává už žádné volné termíny.).

Dobromila Vlčková