Muzeum dětem...

Muzeum dětem…

Hravý zámek, Staň se Římanem, Příběh hudby, „R“, Partnerství, nebo boj, Až za hrob, Noblesní baroko, Tajemství zámecké knihovny, Příběh Abrahama Hellmana, (Ne)všední judaismus, Průvodce historií, Sen Huga Dietrichsteina, Památní(če)k, Divadélko malé hraběnky, Staň se šlechticem…

Toto vše, ale ještě mnohem více mohou objevovat, zkoumat, bádat a občas se i učit děti, žáci a studenti u nás v Regionálním muzeu v Mikulově. Každý z těchto názvů v sobě skrývá příběh, který bychom vám chtěli vyprávět, ukázat. Někdy jsou to příběhy velice napínavé, jindy smutné, ale také se tu můžete zasnít, stát se římským legionářem, hrabětem či knížetem nebo třeba archeologem a badatelem. V muzeu je toho totiž spoustu, co si můžete vyzkoušet, co můžete objevovat.

Edukační programy jsou skvělým způsobem, jak dětem představit zajímavosti o místě, kde žijí. Mladší budou nadšeni, že se jako princové a princezny mohou procházet na zámku, starší ocení zábavu a akční formu edukace. Ti nejstarší jistě ocení, že nebudou jen pasivními figurkami, ale že se stanou spolutvůrci děje, který se tu odehrává. A někde mezi tím vším bude probíhat i to, o co jde především učitelům, a tím je učení.

Rádi bychom, aby si všichni, kdo k nám na edukační program přijdou, odnášeli především zážitek. Aby se do programu pustili s takovou vervou, že si vlastně ani nestihnou všimnout, že se tak trochu vzdělávají.

Více o programech se dozvíte na www.rmm.cz/muzeumdetem. Těšíme se na shledanou.

EDU Výlet do pravěku zpravodaj

… a archeopark taky!

Ani archeopark v nedalekém Pavlově za zámeckými zážitky nezaostává! U nás se sice nestanete princeznou nebo princem, ale podíváte se hluboko do naší dávné historie, kdy Pavlovské vrchy obývali lovci mamutů. A právě jimi se zde můžete stát! U nás nejsou mamuti jen v knížkách, ale skutečně se s nimi zde můžete setkat – stačí zapojit fantazii anebo si vystačit s kostmi na naší mamutí skládce, která je nedílnou součástí několika našich programů.

Ti nejmenší se u nás mohou vypravit do pravěku pomocí stroje času za Bedřichem Dobrodružným (Výlet do pravěku) nebo zažít skutečný pravěký šamanský rituál při hledání tajemství, které obklopuje nález nejstarší loutky světa (Šamanova loutka). První stupeň základních škol může zažít skutečnou cestu do pravěku tentokrát se zvířecími průvodci mamutem Tondou a sobem Pepou (Putování s mamutem Tondou a sobem Pepou).

Nejširší nabídka edukačních programů je věnována žákům druhého stupně, kteří se povětšinou s pravěkem v těchto letech poprvé setkávají i ve školních lavicích. Tentokrát však nemusí znalosti získat pouze z učebnic, ale mohou se s pravěkem seznámit přímo v místě, kde se jeden z pravěkých příběhů před 30 000 lety odehrával. Mohou se stát archeology a odhalit Tajemství mamutí skládky. Jaký byl život v osadě lovců mamutů, jim odhalí program Na úpatí Pavlovských vrchů, zde si své vlastní pravěké sídliště i vytvoří a vyzkouší si, jak důležitá byla spolupráce ve skupině pro přežití v době ledové.

Nejstarší umění lovců mamutů se může zdát jako primitivní, ale kdo se setkal s Věstonickou venuší a dokonce si ji i zkusil vymodelovat, ví, že je právem nejslavnější kráskou na světě. A pozor, není sama! Program Věstonická venuše vám představí i její kolegyně. Pro středoškolské studenty jsme téma umění rozšířili a v rámci programu Paleolitické umění je seznámíme i s uměním jiných archeologických kultur, s různými materiály a technikami. Jednu z technik si i na vlastní kůži vyzkouší.

Chcete-li se dozvědět více, navštivte naše stránky www.archeoparkpavlov.cz sekci Pro školy. Těšíme se na vás!

V muzeu se navíc nemusejí vzdělávat jenom děti školou povinné. Spousta programů a akcí je připravena i pro rodiny s dětmi nejrůznějších věkových kategorií. Ať už jsou součástí programů jako je Muzejní noc nebo Archeopark po setmění na své si přijdou opravdu všichni.

RMM

RMM edukacni programy