Vychází kniha „100 pálavských rostlin“

Okrašlovací spolek Mikulov ve spolupráci se Správou CHKO vydal fotografického průvodce po rostlinách Pálavy. „Zisk z prodeje knihy použijeme k financování svých aktivit, jako jsou výsadby stromů, péče o zeleň a krajinu,“ říká za Spolek spoluautorka Helena Prokešová.

Vybrat stovku druhů ze zhruba 1300, které na území chráněné krajinné oblasti Pálava rostou, nebyl lehký úkol. Autoři zvolili jak druhy relativně běžné, které jsou ale na Pálavě hojné a nepřehlédnutelné, tak ty, které jinde v České republice rostou jen velmi vzácně nebo vůbec.

„Každému druhu je věnována jedna dvoustrana, text seznamuje s rostlinou, její ekologií a rozšířením. Nechybí tipy na místa, kde na tyto druhy můžete narazit téměř s jistotou. Na protější stránce pak každou rostlinu představuje jedna či více fotografií,“ přibližuje Helena Prokešová, botanička Správy CHKO Pálava. Na textech spolupracovala s Kryštofem Chytrým z Masarykovy univerzity, který je i autorem řady fotografií. Dalšími autory fotografií jsou Jan Miklín, Jiří Kmet, Dana Holubová, Jiří Danihelka, Lubomír Hrouda, Iva Michalcová,

V úvodu knihy jsou představeny hlavní biotopy, podle nichž je kniha členěna, nechybí ani přehledná mapka. „S formátem A6, praktickou kroužkovanou vazbu a kvalitním tiskem na pevném papíru jde o průvodce, který se snadno vejde do kapsy a pomůže poznat kvetoucí rostliny při výletech na Pálavu,“ říká šéf Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Zisk z prodeje knihy použije Okrašlovací spolek k financování své činnosti pro krajinu a přírodu Mikulovska. K aktivitám spolku patří výsadby dřevin (například mandloňová alej k 30. výročí sametové revoluce), péče o farní zahradu kostela sv. Václava v Mikulově či stromy a zeleň v okolí města.

Knihu, která má 216 stran, je možné objednat na adrese http://bit.do/100palavskych nebo zakoupit v Turistickém informačním centru Mikulov za 199 korun.

Jitka Sobotková, foto: Správa CHKO Pálava

palava obalka