Národy Podyjí po jednadvacáté…

Jednadvacítka je jistě magické číslo. Letos se to na XXI. mezinárodním Festivalu národů Podyjí 2020 v Mikulově, který se konal od 17. do 19. července, potvrdilo více než vrchovatě. 

Páteční krásný sluneční den oživila svižná hudba mladého souboru Swing Shower z Valašských Klobouků. Sobota byla ubrečená časně ranním deštěm ve znamení smutku nad nečekaným čtvrtečním úmrtím člena právě zakládajícího Spolku přátel pohody Jána Doboše.

Právě jemu byla věnována již třetí Degustace století 100+2 (počítá se od založení Československa). Z výtěžku a dobrovolných příspěvků chceme zakoupit část lesa v Bílých Karpatech v oblasti Ščúrnica u Valašských Klobouků na samé hranici Moravy a Slovenska, který se stal chráněnou oblastí pralesa zapsaného jako biosférická rezervace. Honza Doboš svým životem jakoby potvrzoval myšlenku spolužití dvou přirozeně spojených národů. Sám se narodil na Slovensku, ale svůj život prožíval na spojnici více národností právě zde v Mikulově, a tak naplňoval i vlastní myšlenku festivalu: Buďto jsme tu doma všichni, anebo nikdo.

Tímto prosíme všechny, kdo by chtěli přispět na les pro Honzu, nechť se obrátí s finančním příspěvkem buď na členy Spolku přátel pohody, nebo v kanceláři Astorie na ulici Svobody Za 100 Kč se dá zachránit 4 m2 lesa = cca jeden strom. Více na www.zachranles.cz.

Za SPP Miroslav Zvonek

degustace s Jardou SwingShower