Knihovnička na hřbitově

Knihovnička na hřbitově

Před třemi lety získala Městská knihovna Mikulov dotaci z Ministerstva kultury na pořízení venkovní knihovny, která měla být umístěna na místním hřbitově. Knihovnička byla vyrobená, ale nemohli jsme najít vhodné místo pro realizaci.

Paní místostarostka Sylva Chludilová našla pro knihovničku krásné místo, které bude opatřeno lavičkou a je chráněné stromem. „Tato myšlenka se mi velmi líbí. V Izraeli jsou schránky na knihy přímo u hrobů. Jsou zde tituly, které zemřelý rád četl, nebo ty, ze kterých si čtou pozůstalí. Je to místo, které vede k zastavení se, přemýšlení, rozjímání,“ říká Sylva Chludilová.

V knihovničce na hřbitově se dají vypůjčit knihy pro relaxaci, motivační a povzbuzující knihy, bible a biblické příběhy, poezie. Jsou zde také brožury a knihy, které mohou truchlícím pomoct vyrovnat se se ztrátou blízkého. Najdete zde i beletrii.

Cílem tohoto projektu je nabídnout možnost výpůjčky knih bez registrace v knihovně, bezplatně a bez omezení otevírací doby knihovny. Lidé do knihovničky mohou také odložit knihy, které již nepotřebují, nebo věří, že pomohou ostatním.

Městská knihovna má již dobrou zkušenost s podobným projektem, který nese název Kniha do vlaku. Provoz tzv. sousedské knihovny na vlakovém nádraží jsme zahájili v roce 2014. Přidalo se k nám přes sto knihoven v Česku, které evidujeme. Byli jsme vzorem i pro polské, slovenské a německé knihovny.

Věříme, že si knihovnička na hřbitově najde své uživatele.

Ilona Salajková, ředitelka MěK Mikulov

knihovnicka

FOTO: Knihovnička při vstupu do urnového háje (Jitka Sobotková)