Klubovní radiotechnická soutěž v radioklubu OK2KFJ Mikulov

Členové radioklubu OK2KFJ v Mikulově uspořádali dne 21. 6. 2020 soutěž mladých členů radioklubu, kterou pořádáme díky fin. podpoře vedení města Mikulova dvakrát ročně.

Bohužel vzhledem ke koronavirové situaci v posledních dnech podstatně klesla aktivní účast mládeže na schůzkách radioklubu u několika členů, a tak se této soutěže zúčastnilo pouze osm členů radioklubu.

Zúčastnění soutěžící byli rozděleni do dvou skupin – A a B, podle jejich znalostí a praktických zkušeností. V mladší skupině byly mezi soutěžícími také dvě dívky.

Soutěž zahájil vedoucí radioklubu Jiří Sekereš a seznámil soutěžící s podmínkami soutěže. První částí soutěže byl teoretický test, skládající se z deseti otázek a výpočtů z elektroniky, na který měli soutěžící limit třicet minut. Dalším bodem soutěže bylo postavit elektronickou stavebnici z poskytnutých součástek v časovém limitu dvou hodin.

Starší soutěžící dostali za úkol postavit stavebnici mikrofonního předzesilovače a mladší soutěžící stavěli stavebnici regulovatelného stejnosměrného elektronického zdroje s integrovaným obvodem LM 317.

Posledním bodem soutěže bylo zhodnocení přinesených funkčních elektronických výrobků, které si soutěžící sami postavili doma, případně v radioklubu během předchozích schůzek. Zde byla hodnocena funkčnost zařízení, využití, složitost zapojení, kvalita pájení, stejnoměrné a vzhledově pěkné uspořádání součástek, nápaditost provedení a celkový vzhled.

Mezi těmito výrobky soutěžících bylo např.: dálkově ovládané vozítko, indikátor vybuzení el. signálu k zesilovači, rádio „NIVEA“ a krátkovlnný vysílač/přijímač „PIXIE“.

Zkušebními komisaři a pomocníky při vyhodnocování soutěžních výrobků i výrobků postavených doma byli starší členové radioklubu: Ing. Petr Kospach, Mgr. Vojtěch Jedlička, Miloslav Šik a Stanislav Bartoš.

Soutěžní stavebnice, ceny a občerstvení zajistil vedoucí radioklubu. S dalším občerstvením přispěly také některé maminky soutěžících. V průběhu soutěže tak měli soutěžící k dispozici široký výběr nápojů a po skončení soutěže dostali všichni zúčastnění členové teplé párky, zákusky a další dobroty.

Na konci soutěže dostali soutěžící dle umístění bohatý soubor cen ve formě elektronického materiálu, nářadí a dalších pomůcek, takže jim ceny museli přijet odvézt rodiče auty, neboť by to soutěžící vše neunesli. Získaný materiál ve formě cen jistě podpoří soutěžící k další aktivní činnosti při tvorbě nových zajímavých výrobků.

S průběhem soutěže byli jak soutěžící, tak i jejich rodiče velice spokojeni.

Výsledné pořadí soutěžících:

 Kategorie A – 13 a více let:

  • místo – Vojtěch Jedlička
  • místo – Paul Posenau
  • místo – Ladislav Jedlička
  • místo – Vlastimil Hýbl

 

 Kategorie B – do 12 let

  • místo – Amálie Jedličková
  • místo – Teodor Polák
  • místo – Matěj Ondráček
  • místo – Šárka Ilčíková

Vedoucí radioklubu Jiří Sekereš

 

20200621 1223471