Festival Den architektury letos také v Mikulově

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury. Po celé České republice i na Slovensku se bude konat přes tři sta akcí a festival zamíří i do Mikulova.

„V letošním roce chceme poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, architektka Marcela Steinbachová. Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

V Mikulově nabízí festival několik akcí a hlavním festivalovým centrem je Galerie Závodný, která také otevře návštěvníkům své dveře. Galerista Vladimíra Brucháčková Závodná nechá v neděli 4. 10. od 11 hodin nahlédnout do podstaty galerijní činnosti.

Vize a projekty pro Mikulov představí ve středu 7. 10. v 17 hodin architekt Jakub Děnge.

A například ve čtvrtek 1. 10. v 17 hodin se uskuteční exkurze do historie židovského města se Sylvou Chludilovou či návštěva objektu Štajnhaus s autorem rekonstrukce domu architektem Janem Horou.

Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

Jitka Sobotková

GZ 01