V Mikulově se uskuteční Festival bio vín a sýrů, nabídne i bio burčák
Na Festivalu bio vín a sýrů se v sobotu 26. září 2020 v Mikulově představí to nejlepší z české bioprodukce za rok 2020. Akci pořádá PRO-BIO svaz ekologických zemědělců a jeho hlavním cílem je upozornit na špičkovou kvalitu tuzemských bio vín, která jsou v zahraničí obdivována, leč v Česku zatím málo známá.
Na historicky prvním ročníku Festivalu bio vín a sýrů se představí přední čeští bio vinaři, ekologičtí farmáři a zpracovatelé biopotravin. Budou mezi nimi i čerství vítězové soutěže Česká biopotravina roku 2020, jejíž výsledky byly vyhlášeny začátkem měsíce září nebo Nejlepší ekofarma letošního roku – Biofarma Pod Hájkem.
Celkově bude na slavnosti prezentováno na dvacet tuzemských bio vín, které doplní kravské, kozí i ovčí sýry od ekofarem z různých koutů České republiky. Protože je září, čas burčáku, rozhodli se organizátoři návštěvníkům dopřát i tento výjimečný mok. Na festival jej přiveze vinařství Abrle z Pavlova, jeden z prvních bio výrobců vín v České republice. Své voňavé zboží představí také Levandulový statek Bezděkov.
A v případě příznivého počasí nebude chybět zmrzlina z bio ovčího mléka z ovčí farmy M&M Šonov.
Někteří vinaři budou na akci zastoupeni osobně, ostatní budou prezentovat svá vína na společném stánku - lidé je tak budou moci nejenom ochutnat a zakoupit, ale také se dozvědět, jak se produkují a co obnáší získat certifikaci BIO.
„Myšlenka festivalu nevznikla ze dne na den. Už dlouhodobě cítíme, že propagace bio vín v ČR není taková, jakou by si tato vynikající vína, která sklízí ocenění po celém světě, zasloužila. Zjistili jsme dokonce, že řada vinařů, kteří hospodaří bezmála na 1000 ha vinic, ani bio vína značkou BIO neoznačuje, protože se bojí, že by si je zákazníci nekupovali, pokud by věděli, že jsou bio. A to je úplně špatně. Chceme proto ukázat, že bio vína se nemají za co stydět, že jsou to špičkové produkty, které kromě skvělé chuti nabízí také environmentální aspekty v podobě přínosů pro půdu, vodu, biodiverzitu. A že tuto kvalitu lze docílit i bez použití průmyslových hnojiv, pesticidů, herbicidů apod., shrnuje hlavní myšlenku za organizátory Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Mimo to budou na akci přítomni i všichni vítězové jednotlivých kategorií soutěže Česká biopotravina roku 2020, kterým zde organizátoři slavnostně předají ocenění a návštěvníci tak budou moci ochutnat nejen nejlepší bio víno od Vinařství Marcinčák, ale i steaky z farmy Rudimov, čaje Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi nebo sušené hovězí maso z Mitrovského dvora na Vysočině, celkového vítěze soutěže.
Program začne v 10:00 a potrvá do 17:00. Všechny stánky nabídnou návštěvníkům možnost okusit i zakoupit biopotraviny a biovína. K poslechu zahraje Cimbálová muzika Píšťalenka a Starobřeclavská cimbálová muzika. Akce se koná za finanční podpory Ministerstva zemědělství a ve spolupráci s Mikulovská rozvojová, Mikulov gourmet festival a Mikulovsko.
Andrea Saláková