Běželi jsme pro Paměť národa

Organizace Post Bellum pořádala v zářijových dnech běžecké závody v českých a moravských městech.

Členové ČsOL jednoty Mikulov se zúčastnili Běhů pro Paměť národa v Olomouci a v Brně, které připadly na data poprav dvou protinacistických odbojářů, jejichž životní příběhy jsou předmětem jejich dlouhodobého zájmu a zkoumání: Ing. Karla Hladečka a Josefa Doskočila. Tito muži byli za Protektorátu ústředními představiteli kolínského Petičního výboru Věrni zůstaneme. Kvůli zradě v pražském vedení byla jejich činnost prozrazena. Odbojáři byli zatčeni gestapem, krutě vyslýcháni, souzeni a v roce 1944 popraveni. Více o jejich osudech uvedeme v připravované knize zaměřené na Ing. Karla Hladečka.

Celý článek si můžete přečíst na e-zrpavodaji: www.zpravodajmikulov.cz.

Paměť národa je projekt obecně prospěšné společnosti Post Bellum. Je zaměřen převážně na dokumentaci a uchování vzpomínek pamětníků na minulé totalitní režimy. Startovné na Běh pro Paměť národa bude využito pro potřeby tohoto projektu.

Olomoucký Běh vedl přes Výstaviště Flora. Běžci měli na výběr trasu 1/5/10 km dle svých možností a chuti. Běh v Brně se pořádal v areálu Anthroposu. Zde trasa vedla podél Svratky. Na obou akcích bylo složení běžců věkově rozmanité, což svědčí o tom, že myšlenka závodu oslovila skutečně širokou veřejnost. Oba Běhy pro Paměť národa měly také svůj doprovodný program pro děti i dospělé. V Olomouci se jednalo o aktivity v rámci Dne pro rodinu a hudební doprovod. V Brně akci moderoval Michal Isteník. Vedle toho byly připraveny hry a rébusy od Divadla Líšeň, dětská opičí dráha, fotobudka Smybox a hudební program. Ve fotobudce byla jedinečná příležitost vytvořit si originální suvenýr z této akce – fotografii s pozadím Běhu pro Paměť národa, pro zájemce s tematickými rekvizitami. Papírovou fotku bylo možné si za mírný poplatek odnést s sebou, bezplatně pak byly publikovány online.

V Olomouci jsme se rádi setkali s bratry z ČsOL Olomouc 1, jednoty 6. pluku Hanáckého. Bratři oživili akci svým během v uniformách, za což sklidili nemalý potlesk.

Primárním cílem běžeckých závodů nebylo dosáhnout nejlepšího času, nýbrž podpořit myšlenku a činnost projektu Paměť národa. Podporu mohli vyjádřit i neběžci například zakoupením knihy či trička u stánku Post Bellum. Nejlepší běžci byli slavnostně vyhlášeni a obdrželi ceny.

Děkujeme obecně prospěšné společnosti Post Bellum, která v roce 2020 uspořádala Běhy v několika městech České republiky. Příští rok se těšíme na shledanou s dalšími bratry a sestrami na Běhu pro Paměť národa!

Běh členů ČsOL Mikulov byl podpořen sponzory, za což jim chceme poděkovat:

Československá obec legionářská – jednota Mikulov, Klub vojenské historie Pevnost Mikulov, Sportovně střelecký klub Mikulov, Český svaz bojovníků za svobodu Břeclav, Brevis PNEU Tuřanská 39, Brno; město Mikulov. Děkujeme taktéž firmě Obleč svůj tým z Blanska za výrobu dresů.

Běh v každém městě jsme doplnili návštěvou pietních míst. V Olomouci se jednalo o hřbitov v Neředíně. Zde jsme jménem ČsOL jednoty Mikulov položili květiny k památníku ruských osvoboditelů a k památníku odboje. Na Ústředním hřbitově v Brně jsme rovněž uctili květinami památku ruských osvoboditelů. Dále jsme se přesunuli na brněnský hřbitov v Židenicích, kde jsme položili květiny na hrob generála Bohuslava Ečera. 12. a 19. září jsme využili příležitost vzdát poctu alespoň některým z mnoha, kteří se zasloužili o nabytí svobody po letech okupace a teroru. DĚKUJEME.

Helena Novotná, jednota Mikulov

běh pro PN