Ohlédnutí za vánoční Vídní

Každým rokem vyjíždějí žáci naší školy, aby si před Vánocemi prohlédli hlavní město Rakouska, Vídeň. Tak tomu bylo i před loňskými svátky. Žáci 8. a 9. ročníku společně s žáky z naší spřátelené školy v Poysdorfu vyjeli „po stopách Habsburků“ a prohlédli si nejen významné vídeňské památky a pamětihodnosti, ale také nádherné vánoční trhy.

Na náměstí Stephansplatz jsme zhlédli katedrálu Stephansdom, s jehož stavbou začal již roku 1258 český král Přemysl Otakar II. a na dokončení se podílel také český stavitel Jan z Prachatic postavením 137 m vysoké věže zvané Steffl. Od Stephansdomu jsme se přesunuli do Hofburgu, nejrozlehlejšího stavebního komplexu Vídně, rezidence Habsburků a císařského paláce. Dále jsme viděli Švýcarskou bránu, sochu Evžena Savojského a náměstí Marie Terezie s pomníkem císařovny a uměleckohistorickým a přírodovědným muzeem, poté parlament s Pallas Athénou a radnici. Právě před radnicí byly umístěny vánoční trhy s tradičním vánočním zbožím.

Tentokrát jsme měli také možnost exkurze do muzea čokolády Schokomuseum na Willendorfer Gasse. Jednalo se o firmu Heindl, která vyrábí čokoládu a čokoládové výrobky, které prodává nejen ve Vídni a v Rakousku, ale vyváží je také do zahraničí. My jsme firmu mohli projít a seznámit se s výrobou i obaly.

Návštěva Vídně pro nás byla velmi pěknou akcí, která proběhla v rámci projektu Posilování jazykových znalostí a praktických dovedností.

Jindřiška Kudrnová

ohlednuti viden