Zájezd studentů gymnázia do Bruselu

Ve dnech 24.–27. května se čtrnáct studentů třídy septimy z gymnázia Mikulov v doprovodu tří učitelek zúčastnilo speciálního zájezdu do Evropského parlamentu. Byl to zájezd na pozvání europoslance pana doc. JUDr. Pavla Svobody (zvolen za KDU-ČSL), jenž zve pravidelně dvakrát do roka pětapadesát občanů z ČR do Bruselu, aby si prohlédli parlament, seznámili se s jeho strukturou, fungováním, posláním, prací europoslanců. Hned od prvních okamžiků naší cesty se nás ujali jeho asistenti a během ní nás seznamovali se svou prací pro pana europoslance, s fakty o Belgii, se zajímavostmi této krásné země.

V autobuse s námi cestovalo také dalších zhruba čtyřicet cestujících všech generací ze Šumperka, Olomouce, Brna a Prahy, bylo tedy zřejmé, že toto pozvání není určeno jenom studentům. (Nás zaujal například zajímavý a známý moderátor, pedagog, herec Jiří Werich Petrášek, který nás na dlouhé cestě rád pobavil.)

Během dvou dnů strávených v Belgii jsme navštívili Brusel – především Evropský parlament s několika přednáškami, návštěvou monumentálního a vysoce vybaveného zasedacího sálu, informačního centra EU, obdivovali jsme také Atomium, krásné centrum města s mnoha hospůdkami a obchůdky, dozvěděli jsme se u pověstné sošky čůrajícího chlapečka – symbolu Bruselu, proč se stal symbolem města. Krásný den jsme zakončili večeří s panem Svobodou v příjemné hospůdce v centru města – belgická kuchyně nám chutnala, je lehká, zdravá (mořské plody, ryby, hodně zeleniny), s panem europoslancem jsme si mohli popovídat o dalších věcech, které nás zajímaly, i o jeho běžném životě v Bruselu.

Druhý den jsme se vydali do Brugg, „Benátek severu“, tady nás čekalo město plné památek, krásných domů, projížďka na lodi po kanálech, které obklopují historické centrum. Na závěr našeho zájezdu jsme si jako třešničku na dortu vyzkoušeli Severní moře v městečku Knokke, ve studeném moři se někteří odvážní z nás i vykoupali.

Chceme ještě jednou poděkovat paní učitelce dr. Žiškové Vágnerové za zajištění zájezdu pro nás studenty gymnázia, také panu europoslanci Pavlu Svobodovi a jeho týmu za organizaci celého zájezdu.

Tomáš Foltán a septima

brusel

 

IMG 2815

 

IMG 2817