Čtenářský maratón

Pokud vyslovíme slovo maratón, většina lidí si jako první vybaví běh na dlouhou trať. Na naší škole je však maratón synonymem pro čtení.

Třídy IX. A a IX. B ZŠ Mikulov, Valtická 3, zorganizovaly ve dnech 18.–20. května 2016 již 9. ročník čtenářského maratónu. Cílem tohoto maratónu bylo zapojit do čtení co nejvíce žáků naší školy a nalákat je ke knížkám a čtení jako takovému.

Letos si žáci 1. stupně vybrali knížky Zmizelá škola od Daniely Krolupperové, Dášenka a Pumprlík od Zdeňka Slabého, Ježimlada Sazička od Lenky Rožnovské a Hany Mlčochové a Čarodějky z jezdecké školy od Caroly von Kessel, děti z Pavlovské četly Kvak a Žbluňk, Adam a Otka, Bylo, nebylo, Lichožrouti navždy, Strašidla a pověsti staré Prahy a Filipova dobrodružství a žáci 2. stupně My děti ze stanice ZOO od Christiany F., Čtyři kamarádi v akci od Thomase Breziny, Dračí srdce od Any Galánové a Pabla Pina, Zkušebna rodičů od Davida Baddiela, Nekonečný příběh od Michaela Endeho a nedočetli Zmizelou od Gillian Flynnové.

Do čtenářského maratónu se zapojilo celkem osmnáct tříd, nechyběli ani malí prvňáčci. Čtení bylo zahájeno ve středu 18. května v 8.00 hodin a podle rozpisu skončilo až v pátek 20. května v 7.00 hodin ráno. Někteří žáci četli jen pár minut, jiní v celkovém součtu dosáhli více než dvou hodin. Dvě a půl hodiny četli Jan Pazdera z IX. A a Natálie Šutová a Kateřina Dostálová z IX. B.

Deváťáci přespali ve škole a „nesli“ nejdelší čtenářskou štafetu. Četli totiž celé dvě noci a skončili až třetího dne brzy ráno.

V letošním ročníku jsme dosáhli rekordního času nepřetržitého čtení – 47 hodin.

A na závěr několik nej. Nejmladšími čtenáři byli prvňáčci z obou budov – z budovy na Valtické Natálie Děngeová, z budovy na Pavlovské Daniel Ilias. Maratónu se zúčastnilo celkem 370 žáků z 18 tříd. Přečetlo se celkem 1451 stran textu.

Deváťákům se pod vedením paní učitelky Heleny Chocholouškové, Kláry Goišové, Silvie Šilingerové a Jindřišky Kudrnové podařilo uspořádat pěknou akci. Kromě čtení se večer hrály různé hry, opékali jsme špekáčky a nechyběla dobrá zábava.

Děkujeme všem žákům školy, kteří se do maratónu zapojili.

Již teď se těšíme na další ročník, v příštím roce jubilejní – desátý. Překonáme příští rok rekord?

Jindřiška Kudrnová

marathonctečnar