Příběhy bezpráví

V úterý 22. listopadu se žáci maturitních ročníků a žáci dějepisného semináře zapojili do celorepublikového projektu Příběhy bezpráví, který už několik let připravuje společnost Člověk v tísni v rámci programu Jeden svět na školách.

Nejprve jsme se podívali na dokumentární film o odsunu Němců z českého pohraničí po skončení druhé světové války. Dokument nás všechny značně šokoval. Ukázal nám, jakých nelidských činů se může člověk dopustit.

Hostem projektu na naší škole byl Mgr. Tomáš Dvořák, Ph. D., z Masarykovy univerzity. Všichni jsme ocenili, jakým zajímavým a srozumitelným způsobem nám přiblížil toto závažné téma v našich dějinách. Následující diskuze byla velmi obsáhlá a různorodá. Diskutovali jsme o konkrétních událostech z filmu, ale i o knize spisovatelky Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch, ve které je zachycen odchod brněnských Němců do Pohořelic.

Zajímalo nás, kdo o odsunu německého obyvatelstva rozhodoval a jaké jsou vztahy potomků vysídlených Němců k naší republice dnes. Myslím si, že tento projekt, do kterého se naše škola zapojuje už jedenáctým rokem, byl pro nás velkým přínosem, vzpomínkou a také poučením do budoucnosti.

 

Šárka Kroupová, oktáva

DSC 0120, oktáva