Valtická v Technickém muzeu

Dne 9. 12. 2016 jsme se my, žáci 7. B ze Základní školy Mikulov, Valtická 3, i s naší paní učitelkou třídní vypravili na exkurzi do Technického muzea v Brně.

V první částí prohlídky jsme navštívili Uličku řemesel. Ujal se nás pan Jirka, průvodce, který nám ukazoval, jak se žilo v Brně a podobných městech na začátku 20. století. Na modelu náměstí z období první republiky, kde byly různé obchody, jsme se seznámili s tím, jak to chodilo v dílnách či obchodech (také u zubaře, holiče, v dílně ševce nebo hodináře či obchodu zvaném koloniál).

Druhá část prohlídky byla věnována dinosaurům. Prohlédli jsme si spoustu pohyblivých modelů dinosaurů, jak býložravých, tak i masožravých a oprášili jsme si znalosti o nich. Také jsme se šli podívat do 3D kina, kde se promítal film o Triceratopsovi. Dále jsme si mohli vyzkoušet ovládat robotický model Tyrannosaura rexe.

Ve třetí části prohlídky jsme se přesunuli do nejlepší části muzea, do technické herny, ve které jsme si mohli sami vyzkoušet různé stroje a fyzikální pokusy. Vyzkoušeli jsme si zvedat pytle bez i pomocí kladky, seznámili jsme se s různými optickými a mechanickými principy a spoustou dalších jevů. Moc nám tam líbilo a rádi se tam zase někdy podíváme.

Exkurze jsme se zúčastnili v rámci projektu Posilování jazykových znalostí a praktických dovedností s reg.č. CZ.1.07/1.1.02/03.0104.

Eliška Bálintová a Klára Jedličková, žákyně 7. B

technickemuzeum