Výuka finanční gramotnosti na ZŠ Hraničářů

Umět hospodařit s penězi a mít svoje finance pod kontrolou, není záležitost jednoduchá, ale velmi potřebná. Proto jsme se na naší škole zaměřili na podporu výuky finanční gramotnosti. Této tematice se věnují již žáci prvního stupně. Učí se výhodně nakupovat, správně zaplatit, počítat ceny zboží, přemýšlí, jak hospodařit se svým kapesným.

Na druhém stupni se učivo objevuje v matematice, pracovních činnostech a občanské výuce. Letos jsme pro oživení výuky využili nabídky České spořitelny a přidali se k projektu Finanční svoboda. Paní učitelky Panáčková a Trávníčková absolvovaly dvoudenní školení zaměřené na podporu metodiky výuky finanční gramotnosti a jako bonus získaly pro žáky čtyři kusy hry Finanční svoboda.

V prosinci a v lednu si ji hned zahráli žáci osmého a devátého ročníku. V této hře je nasimulováno 30 let života jedné rodiny. Úkolem dvojice žáků je co nejlépe hospodařit s penězi, které má rodina k dispozici. Máme dané cíle jako např. koupit byt, chatu, zaplatit nákladnou dovolenou, naspořit na důchod. V průběhu hry peníze vyděláváme, platíme nezbytné výdaje, máme možnost investovat do akcií a dluhopisů, avšak čekají nás i různé životní události (úraz člena rodiny, požár v bytě, narození dítěte), které musíme finančně vyřešit. Záleží jen na nás jak. Na konci hry se spočítá, kolik rodina naspořila na důchod, jaký získala majetek, a nejlepší zvítězí.

A co na to samotní aktéři hry?

Hra byla super, bavila jsem se a spoustu věcí se naučila… Zjistila jsem, co všechno musí rodiče platit a na co musí našetřit… Dalo mi to poučení do života, co všechno se může stát a jak je důležité mít dobré pojištění… Taky jsem zjistila, že když na to nemám, tak to hned nemůžu mít a musím na to nejprve našetřit… Musíme vědět, do čeho investujeme… Jde rychle zbohatnout a taky rychle o peníze přijít… Akcie jsou drahé, ale vyplatí se do nich investovat… Levně nakoupit, draho prodat… Vím, co je to cashflow… Naučilo mě to, jak hospodařit s penězi, jak nakupovat akcie, dluhopisy, splácet hypotéku… Hra mě naučila šetřit, zacházet s penězi, spolupracovat… Pobavilo mě, že kluci nestihli prodat akcie, když byly hodně vysoko, a v dalším kole šel kurz ještě výš a oni pořádně zbohatli… Hra nás bavila, ale někdy to bylo uhádané… Hra nás naučila spoustu věcí do života, které určitě využijeme…

H. Trávníčková a žáci 8. A

fingram.02