Poznávací zájezd do Anglie 2018

Ve dnech 10.–15. 6. jsme se my, žáci tercie až třetích ročníků vyššího gymnázia, zúčastnili kulturně poznávacího a pobytového zájezdu do Anglie.

I přes naši únavu a brzký sraz v neděli ráno jsme se vydali na cestu a po několika hodinách jsme už opouštěli hranice republiky. Páni řidiči byli vstřícní, dělali nám časté přestávky, které většina využila na nákup zásob jídla. Kolem páté hodiny ráno jsme se napojili na Eurotunel, což byl pro některé z nás zbrusu nový zážitek. Z přístavu do Londýna to byla pouhá chvilka, a tak jsme od půl osmé měli zajištěný program na den plný poznávání místních památek. Prošli jsme centrum Londýna, viděli jsme Buckinghamský palác, Londýnské oko, Westminsterské opatství a Camden, město ve městě. Večer nás u autobusu čekaly náhradní rodiny. Mnozí z nás byli překvapeni jejich luxusními auty a vřelým přijetím.

Druhý den jsme se vydali k majestátnímu Stonehenge. Speciální autobus nás dovezl přímo k záhadným kamenům. Poté jsme navštívili Salisbury s jednou z největších katedrál na světě. V ní je uchována listina Magna Charta. Ve Winchesteru jsme viděli kulatý stůl krále Artuše, který je opředen mnoha legendami.

Následující den jsme navštívili letní sídlo královny, Windsor. Zaujala nás výměna stráží, zahrada s růžemi, o které se královna údajně stará sama, a bohatě zdobené místnosti se zlatými českými lustry. Pak jsme se podívali i do Oxfordu a jedné z tamních kolejí, Christ Church, což znamená Kristův dům. Typickým symbolem, který byl vidět všude, byla papírová vlaštovka.

Poslední den jsme strávili opět v Londýně. Nejvíce nás uchvátil Tower Bridge a blízký Tower, ve kterém jsme měli možnost poznat korunovační klenoty. Celý pobyt jsme zakončili plavbou po Temži. O půl deváté jsme se opět napojili na Eurotunel. Cesta zpět byla poměrně kratší, což nám hodně vyhovovalo.

Velké díky patří naší paní průvodkyni, která se postarala o to, abychom toho viděli co možno nejvíce a abychom si celý pobyt užili naplno. Zajistila nám cestu typickým doubledeckerem i londýnským metrem. S rodinami jsme si velmi rozuměli. Anglická kultura a způsob života byly pro nás sice něčím novým, ale dokázali jsme se rychle přizpůsobit. Celkově bychom zájezd zhodnotili jako velice úspěšný, moc se nám v Anglii líbilo a doufáme, že se tam ještě mnohokrát podíváme.

Veronika Bahenská, sexta, GSS Mikulov

DSC 0352a

DSC 0580a