Sportovně-turistický kurz 

Na týden od 18. do 22. června připravili naši učitelé tělesné výchovy P. Bartál a D. Bartálová třídám septima a 3.A sportovně-turistický kurz.

Hned v pondělí jsme vyrazili na pěší túru na Pálavu z Pavlova do Klentnice. Výšlap byl doplněn výkladem pana Jiřího Kmeta z CHKO Pálava, od kterého jsme se dozvěděli spoustu informací nejen o fauně a flóře, ale také o historii našeho regionu, zeměpisu a probrali jsme i problematiku ochránců přírody.

V úterý jsme čas strávili v Pavlově, tentokrát ale v tamějším Yacht klubu. Trénovali jsme tam jízdu na kajacích, kánoích a raftech na příští den a vyzkoušeli jsme i v dnešní době velmi populární paddleboardy. Celý den nás provázel pan Martin Šrahůlek, vodní záchranář. Přednášel nám o své práci. Pak jsme se si s ním procházeli základy první pomoci. Podařilo se mu tolik potřebné téma podat tak, že nás velmi zaujalo a hodně jsme si z toho odnesli. Na závěr jsme měli možnost si vyzkoušet resuscitaci a záchranu tonoucího.

Zjistili jsme, že to zdaleka není tak jednoduché, jak to vypadá.

Středa se nesla v duchu vodáctví, sjíždění Zámecké Dyje na raftech a kajacích, od Bulhar přes Nejdek do Lednice. Lednicko-valtický areál jsme tedy měli možnost poznat i z jiného pohledu.

Následující den přišla na řadu cykloturistika. Počasí nám připravilo nepěkné překvapení v podobě vysokých teplot – 34 °C, ale i s tím jsme se, i když v menším počtu, poprali.

Nepřízeň počasí jsme okusili i v pátek, kdy pro nás byl připravený kurz potápění s kyslíkovými přístroji vedený opět panem Šrahůlkem. Naneštěstí bylo pouhých 18 °C, to ale nezabránilo odvážlivcům v tom si potápění přeci jen vyzkoušet. Ostatní si alespoň vyslechli teoretický úvod do tohoto zajímavého sportu. Na koupališti v Březí jsme si zahráli plážový volejbal, pétanque nebo kriket.
Celý týden mezi námi panovala příjemná atmosféra a počasí nám s výjimkou posledních dvou dnů přálo. Doufáme, že si i učitelé užili program tak jako my.

Tímto děkujeme pánům Kmetovi a potápěčům vodních záchranářů, že se nám věnovali. Také za všechny děkuji našim učitelům, že nám připravili tak rozmanitý a zábavný program.

Za třídy septima a 3. A Sylva Porubská, GSS Mikulov

 

kurzgssm 02

 

kurzgssm 02