Gerbeudovy řezy od cukrářek z GSS Mikulov

Gerbeaudovy řezy, coby specialitu maďarské kuchyně, pro vás osobně upekly a připravily budoucí cukrářky ze školy GSS Mikulov v rámci výuky odborného výcviku. Za jejich cukrářské umění a nadšení pro práci jim děkujeme.

Chutnalo vám a rádi byste okusili i další pochoutky z dílny talentovaných žáků? Navštivte cukrárnu a kavárnu GSS Mikulov na Náměstí 15, odpočiňte si v příjemném, výtvarníkem Pavlem Doležalem umělecky vymalovaném interiéru, poseďte nad šálkem kávy a rozmazlete se čerstvým chutným zákuskem. Zasloužíte si to.

Recept - Gerbeaud řezy (žerbó)

Těsto

40 ml mléka
8 g droždí
20 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1 čajová lžička kypřicího prášku
100 g másla
1 žloutek
špetka soli
mouka na podsypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a pod utěrkou necháme vyběhnout kvásek.

Mouku smícháme s kypřicím práškem, změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a kváskem v hladké těsto.

Těsto rozdělíme na čtyři části a každou vyválíme dotenka na velikost pekáče. První část přeneseme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Těsto potřeme ⅓ dávky meruňkové marmelády, posypeme ⅓ ořechové směsi (viz náplň níže), pokryjeme druhým vyváleným plátem a proces ještě dvakrát opakujeme.

Posledním plát těsta, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25−30 minut.

Upečený dezert necháme vychladnout a poléváme jej čokoládovou polevou, necháme ztuhnout, dobře odležet (nejlépe do druhého dne).

Náplň

140 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
mletá skořice podle chuti
240 g vlašských ořechů
citronová kůra
600 g meruňkové marmelády

Krupicový a vanilkový cukr smícháme s mletými vlašskými ořechy, dochutíme skořicí a citronovou kůrou.

Meruňkovou marmeládou těsto potíráme, poté sypeme připravenou náplní.

Čokoládová poleva

100 g 65% čokolády
1 velká lžíce másla

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a zjemníme lžící másla.

GSSM Mikulov

image1