Gerbeudovy řezy od cukrářek z GSS Mikulov
Gerbeaudovy řezy, coby specialitu maďarské kuchyně, pro vás osobně upekly a připravily budoucí cukrářky ze školy GSS Mikulov v rámci výuky odborného výcviku. Za jejich cukrářské umění a nadšení pro práci jim děkujeme.
Chutnalo vám a rádi byste okusili i další pochoutky z dílny talentovaných žáků? Navštivte cukrárnu a kavárnu GSS Mikulov na Náměstí 15, odpočiňte si v příjemném, výtvarníkem Pavlem Doležalem umělecky vymalovaném interiéru, poseďte nad šálkem kávy a rozmazlete se čerstvým chutným zákuskem. Zasloužíte si to.
Recept - Gerbeaud řezy (žerbó)
Těsto
40 ml mléka
8 g droždí
20 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1 čajová lžička kypřicího prášku
100 g másla
1 žloutek
špetka soli
mouka na podsypání
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a pod utěrkou necháme vyběhnout kvásek.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a kváskem v hladké těsto.
Těsto rozdělíme na čtyři části a každou vyválíme dotenka na velikost pekáče. První část přeneseme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Těsto potřeme ⅓ dávky meruňkové marmelády, posypeme ⅓ ořechové směsi (viz náplň níže), pokryjeme druhým vyváleným plátem a proces ještě dvakrát opakujeme.
Posledním plát těsta, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25−30 minut.
Upečený dezert necháme vychladnout a poléváme jej čokoládovou polevou, necháme ztuhnout, dobře odležet (nejlépe do druhého dne).
Náplň
140 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
mletá skořice podle chuti
240 g vlašských ořechů
citronová kůra
600 g meruňkové marmelády
Krupicový a vanilkový cukr smícháme s mletými vlašskými ořechy, dochutíme skořicí a citronovou kůrou.
Meruňkovou marmeládou těsto potíráme, poté sypeme připravenou náplní.
Čokoládová poleva
100 g 65% čokolády
1 velká lžíce másla
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a zjemníme lžící másla.
GSSM Mikulov