Snad pokvetou!

Projekt Krokus 

Irská nadace pro osvětu o holocaustu nám poskytla cibulky žlutých krokusů a další materiály k tomu, abychom si takto neobvykle mohli připomenout židovské děti, které zahynuly za nacistické nadvlády. 

Sází se do tvaru hvězdy, kterou byli Židé za války označeni. Krokusy by měly rozkvést v době kolem Mezinárodního dne památky holocaustu (27. ledna). Je možné se připojit i do evropského facebookového Klubu krokus. 

V naší škole se do akce zapojili žáci maturitního semináře společenských věd, 1. ročník hotelníků v hodině SV a žáci třetího ročníku v hodině matematiky (pro výpočet rozvržení hvězdy). 

V první hodině jsme si připomněli historické pozadí holocaustu, oběti holocaustu i titul „Spravedlivý mezi národy“. Na závěr jsme diskutovali a všichni se propojili v kruhu, abychom si uvědomili, že se sice velmi lišíme, ale jsme rovnocennými členy společnosti. 

Ve druhé hodině se šlo v krásném počasí do terénu. Na předem určeném místě v trávníku na dvoře se vyměřovalo, vyrývalo (až tak, že jedna lopatka praskla) a sázelo.  

Krokusy se rok co rok rozmnožují, takže celkový počet květů se zvyšuje. Čím víc lidí z celého světa se zapojí do jejich výsadby, tím víc krokusů poroste. Nakonec bude na světě rozkvétat víc než jeden a půl milionu krokusů – na památku všech dětí, které zemřely v holocaustu. 

Jana Machová

IMG 20181102 121242