Sázení lípy k 100letému výročí republiky 

Dne 26. 10. mezi 9. a 10. hodinou dopolední se žáci naší školy, ZŠ Mikulov, Valtická 3, sešli na školním dvoře kvůli sázení lípy srdčité pro uctění stoletého výročí naší republiky.

Strůjce tohoto nápadu byl ředitel školy Rostislav Souchop. Na školní pozemek se na Valtickou vypravili i naši spolužáci z budovy Pavlovská. Přípravy na tuto akci proběhly již několik dní předem, jako například hloubení díry, do které se poté lípa usadila. V den sázení lípu umístil pan ředitel, pan školník a dva žáci školy. Po zasazení pronesl pan ředitel pár slov k nám žákům o okupaci komunistickým Ruskem mezi lety 1968 a 1989, kdy proběhla takzvaná Sametová revoluce, dokonce jsme se dozvěděli o tajném dopisu, který ukryli tehdejší kantoři školy pod starou lípu, když ji sázeli na protest proti okupaci. To inspirovalo žáky 4. B a jejich třídní paní učitelku P. Konečnou k sepsání vlastního dopisu pro budoucí generace, který také ukryli ke kořenům lípy. V dopisu stojí tato slova:

„Dnes je pátek 26. 10. 2018. Na pozemku naší školy jsme zasadili lípu srdčitou, náš národní strom. Všichni žáci a učitelé si připomněli 100leté výročí vzniku samostatného československého státu. Přejeme naší krásné vlasti, aby nebyly žádné války, zem žila v míru a lidé pečovali o své prostředí. Třída IV. B“

Celá tato páteční akce v nás zanechala spoustu krásných dojmů, o kterých jsme ve svých třídách ještě dlouho hovořili.

David Souchop a kolektiv VIII. A

lipa skola9