„Chovánek“

Dne 23. 11. jsme s žáky druhého a třetího ročníku Pečovatelských služeb navštívili Chovánek – dětské centrum rodinného typu v Brně-Bystrci.

V Chovánku nalézají nový domov děti, zdravé i se zdravotním postižením. Kapacita tohoto zařízení je 60 dětí v dětském centru (0–3 roky) a 22 dětí v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (0–18 let). Kromě těžce zdravotně postižených dětí a novorozenců, kteří potřebují zvláštní péči, bydlí všechny děti v jedenácti malých „bytečcích“, kde se o ně starají jejich „tety“. Součástí areálu je i pěkná zahrada, kde tráví svůj volný čas.

Cílem naší exkurze bylo poznat blíže, jak probíhá péče o děti v takovémto zařízení. Dětským centrem nás provedla vrchní sestra paní Holubová, která nás také seznámila s jeho provozem. Dozvěděli jsme se, že všechny děti mají svůj denní program, docházejí do mateřské nebo základní školy a jen ty nejmenší zůstávají v centru, kde pro ně připraví program jejich „tety“. V domově pracuje lékař, zdravotní sestry i pečovatelky. Exkurze byla zajímavá, žáci se dozvěděli spoustu nových informací o životě dětí v tomto zařízení a o možnostech svého dalšího uplatnění na trhu práce.

Sylva Podzemská, učitelka odborného výcviku GSS Mikulov

chovanek02