Moje hora Říp

            Tradiční výuku na naší škole, ZŠ Hraničářů, zpestřujeme žákům nejen exkurzemi, divadelními představeními, besedami s odborníky, ale také různými projekty.

            Jeden z projektů byl na téma – Moje hora Říp. Asi každý ví, že si Říp majestátně hoví v Polabské rovině na Řipské tabuli a že je pro nás Čechy symbolem vlastenectví a domova. Ale co je horou Říp, symbolem vlastenectví a domova pro naše sedmáky? To jsme zjistili 19. a 20. února.

Žáci měli měsíc na to, aby se nad zadaným úkolem zamysleli, vytvořili koláž z obrázků, krátkých textů a svou práci odprezentovali před svými spolužáky.
           A že to byly práce a prezentace opravdu povedené! Co jsme se dozvěděli? Do svých prací zařadili hlavní symboly České republiky – Praha, Pražský hrad, státní vlajka, státní hymna, řeka Vltava, ale také známé české značky a firmy – např. Škoda, Kofola, České dráhy. Skoro každý zmínil Mikulov, Svatý kopeček, Pálavské vrchy, vinohrady, rodinu a přátele. Často se objevovala typická česká jídla – vepřo, knedlo, zelo a svíčková. Někteří upozornili i na český (zlo)zvyk – ponožky v sandálech.

Radka Mikulcová, ZŠ Hraničářů