POKOS – prezentační program Příprava občanů k obraně státu Armády České republiky 

27. 2. se konal na naší škole pro žáky 2. stupně prezentační program Armády České republiky POKOS – Příprava občanů k obraně státu. Program byl připraven pro žáky 6. AB a 7. AB a byl rozdělen do dvou bloků.

1. blok: základní informace o AČR a o jejích činnostech, zkušenosti AČR v zahraničních misích
2. blok: zdravotnická příprava, chemická ochrana       

Z vojenské základny ve Vyškově přijelo jedenáct vojáků a jako názornou pomůcku přivezli kromě všech ochranných, záchranářských pomůcek a zbraní také vojenskou sanitku, kterou si mohli žáci prohlédnout na dvoře. Program probíhal ve třídách, kde se žáci rozdělili do čtyř skupin, aby se postupně na všech stanovištích vystřídali. Největším překvapením celé akce byla účast České televize, která si naši školu vybrala do živého vysílání Studia 6, kde cca 10minutovým vstupem představila tento program veřejnosti. Záznam z vysílání najdete zde:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/219411010100227/video/678224

Mediálně se tento program prezentuje především proto, že naše republika slaví dvacet let od vstupu do NATO. Žáci 7. A zajistili hladký průběh natáčení a celý program si velmi užili.

Žáci si mohli vlastnoručně zkusit resuscitaci, obvazovou techniku, protichemické obleky a masky. Také si mohli na vlastní kůži nanést maskovací barvy a vyzkoušet různé podpůrné pomůcky. Dále žákům vojáci předvedli zbraně, různé dokumenty z misí a války v Afganistánu.

Akce měla u žáků velký úspěch, a to nejen protože mohli vyhrát různé věcné ceny a upomínkové předměty.

Krista Halamičková, ZŠ Valtická

 pokos