Exkurze do Osvětimi 

Ve středu 6. března jsme se vydali dvoupatrovým autobusem do Osvětimi. S lehkými obavami, ale v každém případě s velkým očekáváním jsme se vydali na exkurzi, o které jsme si už dlouho předem vyprávěli.

Cestou jsme si udělali několikrát přestávku, po čtyřech hodinách jsme dorazili na místo. Prošli jsme kontrolou a dostali sluchátka, díky nimž jsme měli spojení s průvodci. Ve dvou skupinách jsme procházeli koncentračním táborem, jeho budovami i vstupní branou s nápisem „Arbeit macht frei.“ Viděli jsme různé věci, které si s sebou lidé do KT přiváželi a které na místě zanechali i po své smrti. S husí kůží jsme poslouchali o smutných příbězích a sledovali, jak asi vypadal „život“ na tomto místě. Navštívili jsme i plynovou komoru, ve které lidé hrozným způsobem umírali.

Následně jsme se přemístili do druhé části tábora. Zde jsme viděli např. koleje, po kterých přijížděli lidé, jež rozdělovali na práci, či na smrt. Dále také stáje i věž, z níž jsme měli celý tábor jako na dlani.       

Po této exkurzi jsme se vydali domů. S nejrůznějšími pocity jsme se loučili a přemítali v hlavě, co všechno se v historii mohlo udát. Kéž už nás nic podobného nepotká!

Děkujeme všem vyučujícím, kteří nás doprovodili, a paní učitelce Beátě Fabičovičové za organizaci celé exkurze.

Eva Korandová, Barbora Blahová, Blanka Vybíralová, žákyně VIII. B Základní školy Mikulov, Valtická 3

skoly Osvetim