Básníci navštívili studenty

Ve čtvrtek 28. března zavítali na naši školu v doprovodu produkčního Mikulovské rozvojové Petra Šestáka dva současní básníci: Bernardeta Babáková a Karel Škrabal. Bernardeta Babáková (*1994) pochází z Tišnovska. V Brně studuje práva a Divadelní fakultu Janáčkovy akademie múzických umění. Karel Škrabal (*1969) žije v Praze, ale své kořeny má v Brně. Pracuje pro Českou televizi jako editor událostí v kultuře. Vydal několik básnických sbírek a provozuje web Nedělní chvilka poezie.cz (nominace na cenu Magnesia litera za blog roku). Bernardeta a Karel v roce 2016 vyhráli básnickou soutěž Brněnská sedmikráska. 

Pro studenty třetích ročníků vyššího gymnázia si připravili besedu, kde své autorské básně prokládali čtením básní autorů, kteří je inspirovali. Přibližovali studentům pojetí poezie a její funkci v současné době. 

Na besedu navazovala odpolední procházka s názvem Básníci jdou na Svatý kopeček, kde měli studenti možnost s básníky diskutovat neformálně. Nejspíš kvůli změně času začátku procházky se nikdo ze studentů nezúčastnil.

Studenti septimy se o besedě vyjádřili takto: 

„Ve čtvrtek 28. 3. proběhla na škole GSS přednáška pro naši a paralelní třídu, která byla součástí autorského čtení (Zájezd z Brna, Čtení Mikulov), jež proběhlo ten samý den v Národním domě.

Vzhledem k tomu, že známe reakce našich spolužáků na akce tohoto typu, nás jejich zájem i pozornost opravdu překvapily. Pár z nich se dokonce zajímalo i dále. 

Náplň přednášky všechny zaskočila jak obsahem, tak formou. Ze strany obsahu jsme nedostali jen básně samotné ale i historii jejich vzniku či část minulosti autorů samotných, což celou přednášku oživilo a následně bylo mnohem jednodušší pochopit jejich tvorbu.“

GSS Mikulov

 

skoly beseda gssm